legjobbotthon

Ismét közeledik az év legszebb időszaka, amikor bármire képesek vagyunk, hogy minden tökéletes legyen. Sokan vannak, akik ezt igazi stresszforrásként élik meg: a sütés-főzés és az ajándékvásárlás mellett gondoskodni kell a tisztaságról, valamint a lakás és a karácsonyfa díszítéséről is.

Hogy ne az ünnep előtti napokban legyen úrrá rajtunk a rémület, időben el kell kezdenünk a felkészülést. 

Takarítás

A tavaszi nagytakarítás mellett a másik legfontosabb a karácsonyi, amikor lakását ünnepi díszbe öltözteti a vendéglátás és az ünneplés előtt.

Ne úgy tervezze, hogy a nagytakarítás a Karácsony előtti utolsó takarítás legyen, mert akkor hullafáradtan fog beesni a fa alá szenteste. Legalább 1-2 héttel korábban álljon már neki, így közvetlenül az ünnep előtt csak a rutinfeladatok maradnak, amibe a család többi tagja is besegíthet.

Néhány praktika, amit érdemes megfogadnia:

Takarítás közben ügyeljen arra, hogy mindig fentről lefelé és bentről kifelé haladjon.

Egy száraz-nedves porszívó nagy segítségére lehet, mert minden nedves vagy száraz, durva vagy finom szennyeződést felszív és minden tisztítási problémára rendelkezik külön tartozékkal. A szőnyegszívó fej alkalmas a szőnyegei mélytisztításához és egyben megfiatalításához is, a kefével ellátott nedves szívófej a makacs szennyeződésekhez, felmosórongy a kiborult folyadék feltörléséhez és gumibetétes felmosó, hogy a padló a felmosás után száraz és biztonságos legyen.

A legnagyobb aduász a kezében azonban egy gőztisztító lehet!

Az új gőztisztító-generáció tagjai már megszakítás nélkül fejlesztik a gőzt, így a nagy felületek is könnyen és gyorsan tisztíthatóak vegyszerek nélkül. Kapható kézi változatban is.

A különböző feltétek segítenek a fürdő, wc, lefolyók, csapok tisztításában, vízkőfoltok eltávolításában, az ablakok, tükrök, peremek tisztításában, de a konyhában a sütés-főzéskor keletkező zsíros lerakódásokat is ezzel tudja a leghatékonyabban eltávolítani, és mindezt tisztítószerek nélkül. Tényleg csodákra képes és segítségével komolyabb erőfeszítés nélkül varázsolhatja csillogóvá a lakást.

Dekoráció

Karácsonyi dekoráció nélkül nem ünnep az ünnep, ezért tervezze meg jó előre, hogy mivel és hogyan szeretné feldíszíteni az otthonát. A dekorációkat készen is vásárolhatja, de akár saját kezűleg is elkészítheti.

A szeretet ünnepén általában mindenki arra törekszik, hogy a dekoráció feltűnőbb legyen, mint akármelyik más ünnepen. Előkerülnek a csillogó díszek, a karácsonyi textíliák, a gyertyák, a mécsesek, a girlandok és természetesen a fényfüzérek. 

A díszítésből a lakás egyetlen pontja sem maradhat ki: az ablak, a mennyezet, az étkezőasztal mellett kerítsen sort a kert és a terasz dekorálására is.

A dekorálást a lakáson kívül kezdje és haladjon befelé, ügyelve arra, hogy a díszítések stílusukban ne térjenek el egymástól.

Mielőtt nekikezdene a dekoráció megvásárlásához vagy elkészítéséhez, ellenőrizze, hogy milyen tárgyak maradtak a korábbi évekről, nem tört-e össze belőlük valami, van-e megfelelő mennyiségű tartalékizzó.  A hangulatos lakásdekorációt és a karácsonyfadíszeket érdemes minél előbb beszereznie, hiszen már most rengeteg szebbnél szebb dísztárgy, dekoráció közül válogathat az üzletekben. 

Ha van a kertjében fenyőfa, öltöztesse karácsonyi díszbe egy kültéri égősorral, a fák gallyaira akasszon tobozokat, terméseket vagy akár régi üvegdíszeket is, de egy csupasz fa ágain vagy örökzöld bokron is nagyszerűen mutat egy ízléses égősor. Egy létra segítségével biztonságosan igazgathatja a helyükre a dekorációkat, a díszek falon való rögzítéséhez pedig mindig jó, ha kéznél van egy akkus csavarozó.

A terasz korlátjára is erősíthet égősort, fenyőgallyakat, szalagokat, díszeket. Az üres virágcserepekbe, kaspókba tegyen örökzöld ágakat mohával, termésekkel, tobozzal. Tegyen a teraszra lámpásokat, amelyek még különlegesebb ünnepi hangulatot teremtenek.

Ilyenkor se feledkezzen meg azonban a környezettudatosságról! Egy időkapcsolós vagy távirányítós dugalj segítségével könnyedén ki- és bekapcsolhatja vagy beprogramozhatja a karácsonyi fényeket, így azok valóban akkor világítanak, amikor Ön szeretné.

Ha a kertben nincs konnektor a közelben, a napelemes fényfüzért - amely alkonykapcsolóval is el van látva - Önnek találták ki, így biztos lehet benne, hogy ünnepi fények várják haza a nap végén.

Ha lehetősége van, vásárolhat konténeres fenyőt, melyet később kiültethet a kertjébe, így tényleg érezheti, hogy Karácsonykor is tett valamit a környezetvédelemért.

Ha a vágott fenyőre esik a választása, akkor azt is megvásárolhatja nálunk, sőt kérésére ingyenesen hálóba csomagoljuk és a törzsét is megfaragjuk, így könnyen belehelyezheti akár ebbe a praktikus tartóba is:

Ha nem tud dönteni és inkább a megajándékozottra bízná a választást, itt egy minden felnőtt számára praktikus ajándék, a vásárlási utalvány:

Amikor végzett mindennel, kapcsolja be a világítást, gyújtsa meg a mécseseket és engedje, hogy elvarázsolja az ünnep hangulata!

Reblog!   |   Tovább >>>
Komment 0 | Reblog! 0 |

Múltkori posztunkban a különféle kályhák, kandallók nyújtotta lehetőségeket tekintettük át, ma megnézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha nem ezek az eszközök jelentik a megfelelő alternatívát számunkra. Fűtési lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, amelyek közül segítségünkkel könnyen megtalálhatja ízlésének, igényeinek és nem utolsó sorban pénztárcájának leginkább megfelelőt.

A fűtőanyag alapján 3 féle fűtési berendezés típust különböztetünk meg: szilárd tüzelőanyaggal, gázzal és elektromos árammal működőeket.

 Szilárd tüzelőanyaggal működő berendezés 

Öntvénykazán: lakóházak, fólia- vagy üvegházak, műhelyek, ipari épületek fűtésére tervezték. Használati melegvizet biztosít a kiépített fűtési rendszer segítségével. Felhalmozódott mezőgazdasági- vagy papírhulladékból hasznos energiát állít elő. Alkalmas fa, barnaszén, brikett és koksz tüzelésére.

Gázzal működő berendezések 

Gázkonvektor: a konvektorok a fűtőelemen áthaladó levegőt melegítik fel és ez cirkulál a helyiségben.

Kondenzációs kazán: a gázkazánok leginkább modernnek számító változatát képviselik. Újdonsága főleg az energiatakarékosságban rejlik, működése alapvetően a vízgőz felhasználásán alapul.

Elektromos árammal működő berendezések

 Az elektromos fűtésnek a korszerű, alacsonyabb energiafelhasználású épületeknél egyre nagyobb a jelentősége, hiszen ezek esetében nincs szükség indokolatlanul nagy fűtőteljesítményű berendezések alkalmazására. Ezt az alacsonyabb igényt pedig jobban megéri elektromos áram segítségével előállítani, mint a gáz vagy szilárd tüzelésű kazánnal, hiszen ezekből a legkisebbek is jóval nagyobb teljesítményűek, mint amire Önnek szüksége van, így felesleges megfizetnie a nagyobb teljesítményt. Az elektromos fűtési rendszerek alkalmazása a szilárd tüzelésűekkel szemben sokkal alacsonyabb bekerülési- és karbantartási költségekkel jár, és könnyebben szabályozhatók is.

Konvektor/ Elektromos mini konvektor: konvektorok nemcsak gáz-, hanem villanytüzeléssel is kaphatóak, termosztáttal, falra szerelhető kivitelben is. Könnyű szerelhetőségének, valamint viszonylag alacsony telepítési költségének köszönhetően nagyon kedvelt fűtési megoldás.

Szinte mindenhol alkalmazható, ahol gyorsan kell megoldani az elektromos fűtést, attól függetlenül, hogy elsődleges vagy másodlagos fűtési rendszerre van szükségünk. Kiválóan alkalmazható olyan helyeken (pl. hétvégi házak), ahol nincsen gáz vagy egyéb fűtési lehetőség.

Alaphelyzetben manuális termosztáttal kerülnek kialakításra, de pl. időkapcsolóval kombinált változatot, valamint digitális programozható termosztáttal ellátott változatot is választhat.

Elektromos fűtőtest: korszerű, modern formájú, kis súlyú, vékony radiátor, mely körül - speciálisan hajlított felületének köszönhetően - tökéletesen áramlik a meleg levegő, amely felemelkedik és így a szoba légterét egyenletesen mozgatja és melegíti fel.

Ezek az elektromos fűtőpanelek közel 100%-os hatékonysággal alakítják hővé az elektromos energiát.

Olajradiátor: az olajradiátor esetében a fűtőszál speciális olajban található. Teljesítménye és fogyasztása a hősugárzókéhoz hasonló, azonban nagyobb teret képes melegen tartani (egy 9 lapos kb. 60 légköbméter fűtésére alkalmas), hosszabb ideig tartja a hőt és biztonságosabb a hősugárzónál, valamint akkor is képes még órákig ontani a meleget magából, ha már nincs bekapcsolva.

Csak kiegészítő fűtésre alkalmazható és felügyelet mellett! Fürdőszobában tilos használni!

Termosztáttal, turbóventilátorral és 24 órás időzítővel is elérhető.

Hősugárzók: a hősugárzók fűtőeleme többnyire huzal (ez a maga a fűtőszál), amely izzásba jön és a hőt közvetlenül adja le a környezetének, illetve ventilátorral felszerelt esetekben a légáramlást ventilátor segíti elő.

Modernebb fajtáinál azonban kvarc, kerámia vagy halogén adja le a hőt, ezek azonban pár ezer forinttal többe kerülnek.

Használatánál nagy a hőingás a helyiségben, ami alacsony komfortérzethez és nagy áramfelvételhez vezet.

Teljesítményük általában szabályozható, maximum 2000 W. Egy ilyen elektromos hősugárzó maximum 10-15 négyzetmétert képes megfelelően befűteni. Hátránya, hogy csak bekapcsolt állapotban fűt.

 Fajtái:

 • Kvarc hősugárzó: a kvarc fűtőtestet a gazdaságos üzemeltetés és a gyors felfűtés jellemzi. Csendes üzemeltetésű, mivel nincs benne ventilátor. Kiválóan alkalmazható fürdőszobai használatra, falra szerelhető változatban is kapható!

 • Halogén hősugárzó: az általa kibocsátott rövidhullámú sugárzás nagyon gyors fűtést tesz lehetővé, ezáltal azonnali meleg érzetet biztosít, alacsony fogyasztás mellett. Kiválóan alkalmazható fürdőszoba, terasz fűtésére is! A kvarc hősugárzó készülékhez képest 5x nagyobb élettartammal bír, szabadban és nedves helyiségben is használható!

 • Ventilátoros hősugárzó: ventilátora segítségével kedvezőbb a meleg levegő eloszlatása, azonban ez okozza hátrányát is, a hangos működést.

Fürdőszobai gyorsfűtő: ha kevés hely áll rendelkezésére a fürdőszobában és általában csak este kell fűteni, akkor ennek segítségével pár másodperc alatt felmelegítheti a helyiséget.

Kerámiabetétes fűtőtest: a fűtőpanelben egy speciális kerámia van elhelyezve, amely működés közben nem izzik, ezért élettartama szinte korlátlan. A fűtőbetét felületét alumínium bordákkal növelik meg, így hatékonyabb hőleadást lehet elérni segítségével. 

Fali ventilátoros fűtőkészülék: távirányítóval, LCD kijelzővel és termosztáttal felszerelt fűtőkészülék, mely kinézetre a split klímákhoz hasonlít.

Hőhullámos fűtőkészülék: köztes hordozó nélkül, azonnal továbbadja az energiát. A fűtőlap által leadott hőhullámok áthatolnak a levegőn anélkül, hogy annak fizikai állapotát megváltoztatnák. A hőhullámok hatására a besugárzott test hőmérséklete megemelkedik. 
Álló és falra szerelhető kivitelben is kapható.

Ipari ventilátoros fűtőkészülék: nagy teljesítményű, ipari felhasználásra készült.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tüzes elegancia: fűtés kandallóval

Címkék: kandalló, zárt tűztér, nyílt tűztér, látványkandalló, fűtés, pellet

A kandalló nemcsak egy praktikus fűtési eszköz, hanem egy berendezési tárgy is, mely formájával, színével és stílusával meghatározó eleme egy helyiségnek. A lobogó tűz látványa meghitt, békés hangulatot kölcsönöz a szürke hétköznapoknak is.

A különféle kandallók az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítottak és egyre többféle tüzelőeszközzel működő és egyre változatosabb technológián alapuló típusok jelentek meg a kínálatban.

Az Ön számára legmegfelelőbb típus kiválasztásához érdemes néhány dolgot fontolóra vennie:

 • Van-e lehetőség a meglévő kéménybekötésre vagy tud-e építeni egy új kéményt? Ha a válasza nem, akkor sem kell lemondania a látványról, az elektromos kandallót Önnek találták ki!
 • Figyelembe kell vennie a kémény fajtáját és átmérőjét is. Nyílt égésterű, fatüzelésű kandallók esetében 200-250 mm-es, zárt égésterű kandallókhoz 120/150-200 mm-es kéményszükséges.
 • Mekkora helyiséget szeretne fűteni és milyen időközönként? Ha csak néha szeretné használni és inkább hangulati szerepet tölt be, mintsem az egész lakás fűtését ezzel oldja meg, akkor a hagyományos fatüzelésű kandalló az ideális megoldás. Ha a központi fűtésre is szeretne rásegíteni, esetleg kiváltani azt és még a melegvizet is ezzel szeretné előállítani, akkor a vízteres kandalló a megfelelő!
 • Ha nem szeretne a fa beszerzésével, aprításával, tárolásával és az ezzel együttjáró kosszal birkózni és állandóan a tüzet figyelni, válassza a pellettel működő típust!
 • Ügyeljen a teljesítmény gondos megválasztására is, melyet a hőszükséglet függvényében kell meghatároznia!

Milyen kandallók közül választhat?

Típusát tekintve megkülönböztetünk épített, lemez- és öntvénykandallót.

Az épített kandalló lelke a jól megválasztott kandallóbetét. Ennek alapvetően két típusát különböztetjük meg: a fűtőkészülékeket és a látványkészülékeket.

A fűtőkészülékek elsősorban fűtésre készültek, minden más tulajdonságuk ennek van alárendelve. Ajtajuk masszív, kis üveggel ellátott, kívülről hamuzhatóak. Két típusa létezik: a központi fűtéses (vízteres) és a légfűtéses kandalló. Akár folyamatos üzemelésre is alkalmasak!

A látványkészülék tervezésénél a tűz látványának minél teljesebb élvezhetősége volt a szempont, itt minden a látványnak van alárendelve, a kényelem másodlagos szempont. Az ilyen típusú kandallók lényegesen magasabb árfekvésűek és nem utolsósorban csak  szakaszos üzemmódban üzemeltethetők.

Építési szempontból szintén kétféle csoportot különböztetünk meg: a nyitott és a zárt tűzterű kandallót.

A nyitott tűzterű kandalló előnye, hogy a tűz látványán túl a parázsló fa illata is nagyban hozzájárul az élményhez. Hangulati és látványelemnek tökéletesen megfelel, fő fűtésre azonban ez a típus nem alkalmas, ugyanis hatásfoka 10-50%-os és csak kifejezetten nagy kéménnyel rendelkező házba választható. Ne feledkezzen el arról sem, hogy ez a típus az égéshez a lakás levegőjét használja, ezért gyakran kell szellőztetni.

A zárt tűzterű kandallónak jóval nagyobb a hatásfoka – akár 80% is lehetés emiatt főfűtésre is alkalmas – és abban az esetben is választhatja, ha a kéménye szűk és alacsony. Sőt, még a kipattanó szikrától sem kell tartania.

Tüzeléstechnikailag megkülönböztetünk fa-, szén- és villanyfűtéses kandallót.

Hagyományos fatüzelésű kandallók

Ennek a típusnak is sokféle beépítési módja és formája létezik. Előnye, hogy kevés fával is hatalmas hőt képes leadni, gyorsan felmelegszik, és ezáltal hamar kezdi el leadni a hőt. Hátránya, hogy ezt a nagy hőmennyiséget egy helyiségben adja le, ezáltal a közvetlen környezetét védeni kell, az egész ház fűtésére viszont nem alkalmas.

Légfűtéses kandallók

Ez a típus a hagyományos kandallók továbbfejlesztett változata, mert a meleg levegő átirányításával nemcsak annak a helyiségnek a fűtésére nyílik lehetőség, amelyikben elhelyezkedik. (emiatt kerül többe)Elsősorban kiegészítő fűtésként jöhetnek szóba, ügyesen használva az éves fűtésszámla 30-40%-a is megspórolható.

Pellet tüzelésű kandallók

Újrahasznosított fa vagy faipari melléktermék szükséges a fűtésére ezért környezetbarát termék. Hátrányai között a magas árat és az üzemeltetéshez szükséges pelletviszonylag magas árátlehet megemlíteni, valamint azt, hogy ennél a típusnál a fa égésének látványáról is le kell mondania. Előnyei közé tartozik, hogy használatával egy teljesen önálló fűtési rendszerre tehet szert, tehát függetlenítheti magát a gázszolgáltatótól, rendkívül kényelmes, szinte egyáltalán nem igényel odafigyelést, mert a pelletet automata adagolja és hamu is alig marad utána.

Alternatív megoldás a pellettel való tüzelésre a pelletkosár, amely alkalmas minimum 17 cm átmérőjű tűztérben való elhelyezésre cserépkályhában, kandallóban, kályhában.

Vízteres kandallók

Ez a típus az utóbbi évtized technikai újdonsága, mely a hagyományos fatüzelésű kandalló és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit ötvözi.  A tűzteret egy víztartály veszi körül és a lángok a vizet melegítik fel, majd az így felmelegített víz biztosítja a háztartás melegvíz szükségletét és közben a központi fűtés funkcióját is ellátja. Hátránya a viszonylag magas ár és a központi fűtéssel való összekötés többletköltsége, hosszú távon azonban megtérül.  A fűtési szezonon kívül a háztartás melegvíz-ellátásról azonban külön gondoskodnia kell!

Elektromos kandallók

Akinek nincs lehetősége kémény kialakítására (pl. tömblakásban), mégsem szeretne lemondani a kandalló látványa által nyújtott hangulatról, azoknak találták ki az elektromos kandallót. Nagyon egyszerűen beszerelhető, nem igényel semmilyen utólagos karbantartást, nincs hamu és piszok. Arönkök és lángok látványa pedig igazán élethűvé teszi az élményt.

Biztonság

Kevés szó esett még a biztonságról! Nemcsak a kipattanó szikra, hanem a szénmonoxid is veszélyt jelenthet! A megfelelő kéménnyel és annak rendszeres tisztántartásával minimálisra csökkentheti a szénmonoxid mérgezést, ám sajnos még így is előfordulhat baleset, ezért különösen fontos, hogy beszerezzen egy megbízható CO-jelző készüléket, mely hatékonyan védi Önt és családját!

Ha a hagyományos fatüzelésű kandalló mellett döntött és a faaprítást sem akarja másra bízni, ezek az eszközök nagyban megkönnyítik a munkáját:

Ha inkább másra bízza, ezt is megteheti, ebben az esetben is óriási választék áll rendelkezésére az áruházakban folyamatosan garantált készletekkel, így nem kell előre egy összegben elköltenie a pénzét a tüzelő megvásárlására feleslegesen, hanem szakaszosan is megvásárolhatja az éppen szükséges mennyiséget:

Ha már szerencsés kandalló tulajdonos, a tisztításáról Önnek is gondoskodnia kell! Íme, néhány praktikus eszköz, melyekkel gyerekjáték lesz ez a munka:

És ha már nem bírja szusszal, hívja segítségül ezt a dekoratív fújtatót, melyet nemcsak a kandallójához, hanem a grillsütőjéhez is használhat!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Őszi teendők a kertben és a ház körül

Címkék: kert, kerti munkák, kerti növények, metszés, fűnyírás, virágok

Az ősz beköszönte nem jelenti a kerti munkák végét, mivel most jött el az ideje annak, hogy előkészítsük kertünket a téli időszakra.

Lássuk, milyen munkákat kell elvégeznünk még a fagyok megérkezése előtt:

Metsszük meg a fákat! Gyümölcsfáinkat nemcsak tavasszal, ősszel is meg kell metszeni. Ilyenkor szabaduljunk meg a beteg vagy csupasz ágaktól, a túl sűrű lombkoronát is megritkíthatjuk, a vízhajtásokat eltávolíthatjuk. Ha beteg levelet találunk, akkor ne csak a levelet, hanem az ágat is távolítsuk el, a metszés helyét pedig kenjük be fagéllel!

Ne hagyjuk ki a metszésből a sárgulásnak indult cserjéinket sem, viszont most ne bolygassuk a tavasszal virágzó bokrainkat! A fagyérzékeny cserjéket csak tavasszal kell metszeni! Az öreg és lehajló ágakat kb. a negyedükig vágjuk vissza, ennek hatására a növény visszaszívja nedveit a gyökereibe és felkészülten várja a telet. 

Vegyük elő az ásót is! Kezdjünk hozzá a megüresedett ágyások felásásához! Törekedjünk arra, hogy minél mélyebben ássuk fel a talajt, ez elősegíti, hogy a téli csapadékot jobban fel tudja szívni. Forgassunk a talajba trágyát, így biztosíthatjuk a következő évi bővebb termést vagy a gyönyörűen virágzó kertet.  A nagyobb hantokat nyugodtan egészben hagyhatjuk, mert a téli fagy elvégzi helyettünk a rögök felaprítását.

Ha tavasszal korán szeretnénk retket, metélőhagymát, salátát, zöldborsót vagy spenótot, akkor ezeknek a magjait már most elvethetjük.

A gyep sem maradhat ki a gondozásból! A nyár megviseli a gyepet, tápanyaghiányban szenved, talaja megtömődött, a gyomok és mohák elszaporodtak benne, ezért fontos a fellazítása. Ha ezzel végeztünk, akkor kezdődhet a trágyázás. Vannak, akik a az érett marhatrágyára esküsznek, de manapság elterjedtebb a műtrágya. Ha műtrágyát használunk, akkor elsősorban alacsony nitrogéntartalmú és magas káliumtartalmú terméket válasszunk! A hagyományos gyeptrágya ősszel nem jó választás, mert gyorsabban nő tőle a fű és emiatt érzékenyebbé válik a fagyra.

A ráhulló faleveleket is nagy gonddal távolítsuk el, mert ezek elveszik a fényt, így száraz, barna foltok alakulhatnak ki rajta tavaszig és elkezdődhet a mohásodás is.

A fűnyírót utoljára novemberben vegyük elő, de vigyázzunk arra, hogy ilyenkor se nyírjuk a füvünket 5 cm-nél rövidebbre, mivel így jobban tudja hasznosítani a napfényt és a moha és a gyomok támadásának is jobban ellen tud állni.

Ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 7-8 fok körül alakul, akkor itt az ideje, hogy a kiültetett évelő növényeket, a szobanövényeket és a mediterrán növényeit egy biztonsági permetezés után olyan fagyvédett helyre vigyük, ahol télen is 10-15 fokot és világosságot tudunk biztosítani számukra. A tápoldatozást és az öntözést nagymértékben csökkentsük, és a hajtásokat most még csak annyira vágjuk vissza, hogy a téli helyükre beférjenek, mert az erős metszés hatására a növény hajtani kezd, télen pedig inkább pihenésre van szüksége.  

Ilyenkor ültessük el a hagymás növényeket is, hogy tavasszal gyönyörű színpompás kert fogadjon bennünket. A hagymákat magasságuk 2-3-szorosának megfelelő mélységbe kell elültetni, melyhez segítségünkre lehet egy virághagyma ültető, amellyel megfelelő szélességű és mélységű lyukat tudunk készíteni. Ebbe tegyük a hagymát hajtásával felfelé és takarjuk be a maradék földdel. 

Ha már most szeretnénk virágzó kertben gyönyörködni, akkor itt az ideje a tipikus őszi virágok ültetésének. Válasszunk a színpompás árvácskák, krizantémok, csarabok között!

A nyári hagymákat ássuk ki és tegyük őket jól szellőző kosárba vagy ládába és helyezzük fagymentes helyre! Rózsáinkat vágjuk vissza és takarjuk be a tövét falevéllel.

Ne csak a gyepről, hanem mindenhonnan szedjük össze a lehullott faleveleket, gallyakat! A beteg részeket a további fertőzés elkerülése érdekében égessük el, az egészségeseket komposztáljuk,  vagy használjuk fel a fagyérzékeny növények letakarásához.

Az újonnan beszerzett fák és cserjék ültetési ideje is ilyenkor van, mert a talajnak még elégséges a nedvességtartalma és a hőmérséklete ahhoz, hogy a növényünk az új helyen megtelepedjen és új gyökeret fejlesszen. Ültetés után – a fagyok beálltáig - öntözzük meg legalább hetente egyszer, hogy a télre rendes gyökeret ereszthessen! A földet fedjük be levelekkel.

Víztelenítsük a kerti csapokat és öntöző eszközöket, nehogy elfagyjanak! Ne feledkezzünk meg a kerti tóról sem!

Ha mindennel végeztünk, akkor tisztítsuk meg a szerszámokat és a fűnyírót és tegyük őket a helyükre, hogy télen ne károsodjanak és jövőre újra örömünket tudjuk lelni használatukban!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

A fűnyírás elősegíti a pázsit sűrűsödését, terhelhetőségét és erősödését, ezért rendszeresen végezzük el! A fűnyírás gyerekjátéknak tűnhet, azonban a nem megfelelő vágás akár helyrehozhatatlan károkat is okozhat a gyepen.

A füvet heti rendszerességgel vágjuk vissza 4-6 cm-re. Minél gyakrabban vágjuk, annál szebb lesz. A gyakoriságot a növekedés üteme határozza meg, de inkább vágjuk többször, mint kevesebbszer. Tavasszal, a legintenzívebb fejlődésnél legalább hetente egyszer végezzük el a műveletet, ugyanis ha várunk vele, akkor ritkulni kezd és a színe is egyenlőtlenné válik. A gyakori nyírás serkenti az egészséges, dús, minőségi pázsit kialakulását. A nyári melegben az esti fűnyírás után, ha van lehetőségünk öntözzük meg a gyepet, meghálálja! Ne feledkezzünk meg azonban az egyre több településen bevezetett csendrendeletről, mely korlátozza - többek között - a fűnyírás elvégzésének időpontját is!

 A megfelelő vágási magasság az időjárástól függ: nyári hónapokban növelhetjük a füvek ellenállóságát azzal, hogyha megemeljük a nyírási magasságot, mert a növény így jobban tud árnyékolni és a gyökerek is mélyebbre tudnak hatolni, ezért jobban tűrik a szárazságot és nagyobb tápanyagkészletet is képesek tárolni. Kánikulában sohase nyírjunk füvet, komoly károsodást okozunk vele!

A tél beköszönte előtt az utolsó nyírási magasságot állítsuk alacsonyabbra, mert enyhe tél esetén még Karácsonykor is nyírhatjuk a füvet, másrészt a túl magasra hagyott fű a hó alatt összeborul, teret engedve a tavaszi hóolvadáskor látható hópenész megtelepedésének.

Minden nyírás alkalmával a fűszálak hosszának maximum csak 1/3-át szabad levágni, ugyanis ha ennél rövidebbre vágjuk, a gyep nehezen tűri, mert a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja. Ha túlságosan magasra nőtt, akkor inkább két fázisban vágjuk, így megelőzhetjük a tarlóvágást, amely nagymértékben igénybe veszi a gyepet és csökkenti megújítási képességét.A túl hosszú fű azért is okoz problémákat, mert a levelek a súlyuk miatt egymásra borulnak, befüllednek és rothadásnak indulnak.

Nyári időszakban úgy is védhetjük füvünket, hogyha elég gyakran vágjuk (tehát a nyesedék nagyon kevés!), hogy a nyiradékot kb. minden harmadik alkalommal a füvön hagyjuk, ezáltal az újrahasznosítható anyagok visszaépülhetnek a termőföldbe valamint javítja a füvek hőháztartását is. Nagyobb mennyiségű nyiradékot semmiképpen se hagyjunk a gyepünkön, mert gombabetegségek és kártevők elszaporodását segítheti elő. Sőt, ha megázik, akkor a napsütés hatására az alatta lévő fű megfő, ezáltal elpusztul. Ha az összeszedés mellett döntöttünk, a nyesedéket ne dobjuk ki, kiválóan komposztálható és magas tápanyagtartalmú föld állítható elő belőle néhány hónap alatt. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor használhatjuk talajtakarónak: terítsük a fák és bokrok tövébe, ezzel késleltetjük a talaj kiszáradását és a gyomosodást.

A gyep talajszintjén az elhalt növényi részek filcréteget képezhetnek, ennek túlzott jelenléte megakadályozza a víz és a tápanyagok áramlását, ezáltal a gyep ritkulni és barnulni kezd, elveszíti üde zöld színét. Ha gyepünk megfelelő gyökérzettel rendelkezik, akkor ezzel a leghatékonyabb módon tudunk védekezni a gazosodás és a mohásodás ellen, ugyanis a gyep gyökérzete összezár, így nem tudnak az oda nem való növények kifejlődni.

Ha gyepünk között mégis mohásodás, ritkulás alakul ki, hatásosan védekezhetünk ellene mohásodásgátló gyeptrágyával illetve gyepszellőztetéssel. A gyep lazítását, szellőztetését mindig fűnyírás után végezzük lehetőleg tavasszal és ősszel, utána ne feledkezzünk meg a trágyázásról és az alapos öntözésről sem!

A fűnyírás történhet benzines vagy elektromos, önjáró illetve nem önjáró gépekkel. Lejtős területre érdemes az önjáró fajtát választanunk, hiszen sokkal könnyebben boldogulunk vele. Elektromos gép esetében mindig győződjünk meg róla, hogy a kábel ép és nyírás közben vigyázzunk, nehogy elessünk, esetleg keresztülmenjünk a géppel a kábelen!

Hengerkéses kézi fűnyíró

Elektromos fűnyírók

Benzinmotoros fűnyírók

Benzines, önjáró fűnyírók

Fűnyíró traktor

Fűnyírás előtt ne felejtsük ellenőrizni a penge élességét, az életlen penge ugyanis maradandóan károsíthatja a levéllemezt, melynek következtében megszürkül, a hegye sárgul, a vége bojtos lesz, mely megszáradva fehér lepelként borítja gyepünket.

Akármelyiket is választjuk, ne nézzük porszívónak a fűnyírónkat, ne húzogassuk előre-hátra, mert bármikor eleshetünk vele. Vizes füvet ne kezdjünk el nyírni, mert könnyen elcsúszhatunk!

A gyep és a szegélyek találkozásánál használjunk szegélyvágót, melyet benzines, elektromos és akkus kivitelben is megvásárolhatunk. Az elektromos gépeknél a kábel nyűg és veszélyes lehet, a damil könnyebben elszakadhat. A benzines szegélynyíró nagyobb teljesítményre képes, ezáltal alkalmasabb a sűrű gyep levágásához, akár kisebb csemeték irtására is.

Elektromos és benzinmotoros fűkaszák és szegélynyírók

Fű és szegélyvágók

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világon egymástól teljes mértékben eltérő kerítésépítési szokások, kultúrák léteznek. Amíg az észak – amerikai kertvárosokban szinte sohasem látunk kerítést, csak maximum néhány jelzésértékű bokrot ültetnek a telekhatárra, hogy elválasszák egymástól az előkerteket, addig Magyarországon, illetve főleg Kelet- és Közép Európában az emberek többsége szeret kerítést emelni tulajdona köré.

Vonatkozó rendeletek

A kerítés építését általában településenként különböző helyi rendeletek is szabályozzák, amelyeket érdemes elolvasni az építés megkezdése előtt, nehogy később aztán le kelljen bontani vadonatúj építményünket.

Fontos figyelembe vennünk azt a szabályt, hogy az utcafronti kerítés csak a saját telkünkön helyezkedhet el, illetve, hogy a kerítésen lévő kapuk csak befelé nyílhatnak, kifelé, a közterületre nem. Sok helyen előírják, hogy nem építhető tömör kerítés, csak olyan, amelyik egy meghatározott (általában 40-50) százalékban áttört. A lakóövezetekben általában a kerítés nem lehet magasabb 2,5 méternél.

A hátsó, illetve oldalsó kerítésekre már más szabályok vonatkoznak. Ezek a kerítések, amiket a szomszédok általában közösen építenek, legtöbb esetben a közös telekhatárra esnek, azaz a kerítés vastagsága mindkét telekből egyenlően elvehet.

Alapozási, falazási kérdések

Az alapozás, illetve annak eldöntése, hogy szükségünk van-e alapozásra a kerítés építésénél alapvető fontosságú, mivel egyrészt jelentősen növelheti a költségeket, másrészt esetleges hiánya jelentősen csökkentheti kerítésünk élettartamát.

Beton alap készítése esetén (főleg utcai kerítéseknél alkalmazandó) legbiztosabb a sávalap készítése, amit lehetőség szerint le kell vinnünk egészen a 80 cm-es fagyhatárig. Amennyiben olyan kerítést készítünk, amelynek nincs lábazata, elég lehet a pontalap készítése is. Fa kerítésoszlopokat soha ne helyezzünk közvetlenül a betonba, mindig használjunk fém összekötőket, papucsokat.

Alapozás nélküli eljárásnál a megfelelő kezelés után a keményfa oszlopokat közvetlenül is be lehet ásni a földbe, ha az alját, ahol a földdel érintkezik, megégetjük, vagy bitumennel vagy más vegyszerekkel kezeljük, akkor az akár 30-50 évig is állhatja az időjárás viszontagságait. Ha fém oszlopok mellett döntünk, akkor nem a korhadás, hanem a korrózió ellen kell felfegyverkezni, ami a ma rendelkezésre álló korrózió gátló bevonatok kínálata mellett nem jelent gondot.

Ha lábazatos kerítést építünk, akkor érdemes azt zsalukőből építeni és utána azt burkolni, vagy speciális lábazatvakolattal vakolni. Nagyon fontos, hogy az alapozás, és a lábazat közé megfelelő vastagságú vízszigetelést helyezzünk, ellenkező esetben a vakolat, illetve a díszburkolat a későbbiekben leválhat!

A másik sarkalatos pont a vízszigetelés mellett, hogy a lábazatra kerülő fedlapnak legyen vízorra, vagy ha nincs, akkor mi magunk vághatunk bele, egy egyszerű sarokcsiszoló segítségével.

A kerítés anyagának kiválasztása

Drótkerítés készítése esetén fontos, hogy a bekerített terület sarkain lévő oszlopoknak készítsünk támasztó-rudakat, amelyek megakadályozzák a kerítésoszlop megdőlését a drót kifeszítésekor. Ajánlatos legalább alul és felül, illetve középmagasságban vezérdrót kihúzása. Ezeket feszítőcsavarokkal tudjuk állítani, ha később meglazulnának. Ha műanyag bevonattal rendelkező hálót alkalmazunk, akkor a kerítés dróthálót 5-10 cm mélyen beáshatjuk a felszín alá, hogy a háziállatok lehetőleg ne ássanak alá alagutat, így a kutyák biztosan nem bújnak majd át alatta.

Ügyeljünk arra, hogy a kerítésháló rendelkezzen valamilyen védő bevonattal. Ez lehet PVC, horgany, illetve forgalomban vannak eleve festett huzalból készült kerítéshálók is, amelyek a festék alatt aluhorgany bevonattal rendelkeznek, amelyekre a gyártók több év garanciát vállalnak.

A viszonylag olcsó drótháló termékek mellett megjelentek az igényesebb megoldások is, például a ponthegesztéses technológiával készített kerítéshálók, amelyek jóval szilárdabbak és stabilabbak, mint az egyszerű dróthálók.

Aki a természetes megjelenésű dolgokat részesíti előnyben, viszont nem ijed meg a gyakoribb karbantartási igénytől, az fából készült kerítést, vagy kerítéselemet válasszon. A különféle lamellás, illetve léckerítések megfelelő felületkezeléssel tartósak és dekoratívak lehetnek. Lehetőleg minél vastagabb fából, illetve lehetőség szerint keményfából készült elemeket válasszunk, és ügyeljünk a gondos felületkezelésre.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a kerítéselemek milyen összeszerelési technikával készültek: a csavarozott vagy csapolt megoldással készültek mindig jóval tartósabbak, és ellenállóbbak az időjárás változásaival szemben, mint a szegeltek. Dekoratív megoldás lehet még a fakéreg gyékény, vagy a fonott fűzfavessző.

Amennyiben a környezettudatosságot és a tartósságot helyezzük előtérbe, léteznek már újrahasznosított műanyagból készült kerítéselemek is.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!


Komment 0 | Reblog! 0 |

Teraszfűtés – hidegben is grillezünk!

Címkék: terasz, hősugárzó, hőkandeláber, teraszfűtés, grillparti

Ma még hihetetlennek tűnik, amikor dideregve kinézünk az ablakon, de hamarosan itt lesz az ideje a kerti grillpartiknak. Eljön az idő, hogy elkezdjük a sütögetést, de amint lemegy a nap, elviselhetetlenné kezd válni a hideg. Ilyenkor jól jön, ha kicsit be tudunk fűteni valamivel: ehhez kiváló lehetőséget kínálnak a különböző kültéri hősugárzók. Segítségükkel könnyűszerrel meghosszabbítható a grillszezon, hűvös estéken nem kell bevonulnunk a meleg lakásba, hanem odakint folytathatjuk a hangulatos kerti partit.

De mi a legjobb megoldás? Be kellene fűteni, de mivel?

Teraszhősugárzó

Jó néhány évvel ezelőtt tűntek fel az első teraszhősugárzók, más néven hőkandeláberek, először a drágább vendéglátóipari egységek teraszain. A készülékek (ugyanúgy, mint a legtöbb kültéri fűtőtest esetében) működési elve az ember hőérzetén alapul. A nem lehatárolható hatalmas külső tér miatt irreális cél lenne a levegő teljes felfűtése, ezért az a fontos, hogy a készülék hatáskörében tartózkodó emberek úgy érezzék, testük hőt vehet fel a hőleadás helyett, így pozitív legyen a hőérzet. A felülről érkező hőt ráadásul melegebbnek érezzük, így sokkal hatékonyabban fokozza hőérzetünket, mint bármilyen másik irányból származó hősugárzás.

A legtöbb teraszhősugárzó hagyományos, 11 kg-os pb gázpalackról üzemeltethető, és körülbelül 20- 25 négyzetméternyi terület felfűtésére alkalmas, úgy, hogy hatósugarában 8-10 °C-kal érezzük melegebbnek a levegőt a külső hőmérsékletnél.

Fontos tudni, hogy ezek a szerkezetek a legtöbb esetben olyan biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely megakadályozza, hogy felboruláskor komolyabb baleset következzen be. A szelep sok esetben már a hősugárzó 30°-os billenésekor elzárja a gáz útját, vagy legalább hangjelzéssel figyelmeztet. A biztonságos üzemeltetés miatt mindig figyeljünk arra, hogy a hősugárzó felett 1,5 méteren belül, illetve az égőfej közvetlen közelében sehol ne legyen éghető anyag.

Minél nagyobb a hőkandeláber tetején lévő hőterelő tányér (általában 80 cm), annál nagyobb a befűtött terület nagysága. Fogyasztásuk 500-1000 g pb gáz körül alakul óránként. Itt is léteznek jóval takarékosabb típusok, például a SUNFORCE Radiant Power égőfejjel felszerelt termékek, amelyek gázfogyasztása mindössze 350 g / óra, ami azt jelenti, hogy egy hagyományos gázpalackkal akár több mint 30 órán keresztül fűthetünk.

Már hazánkban is kaphatók olyan típusok, amelyeknél a hőterelő tányér billenthető, így a hősugárzás iránya változtatható, ami tovább növeli a fűtés hatékonyságát, illetve 1 m-ről 2 m-re növeli a hatótávolságát a billentés irányába.

A fentieket összefoglalva megállapítható, hogy ma már sokféle modern, csendes és takarékos teraszhősugárzó közül válogathatunk. Úgy tűnik, a számunkra megfelelő választás leginkább a terasz méretének, a teraszfűtésre szánt összegnek, illetve a kedvező üzemeltetési költség fontosságának függvénye. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit nagyobb összeget rászánni, akkor a billenthető fejű Radiant Power égőfejes teraszhősugárzóval hosszú távra, és nem elhanyagolható módon alacsony fenntartási költségek mellett meg tudjuk oldani a kellemesen meleg nyári estéket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi a kondenzációs kazán működésének lényege?

Az, hogy nem csak a gáz elégetésével felszabaduló hőt használja fel, hanem a füstgázban lévő vízgőz hőjét is, ami a hagyományos működési elvű kazánok esetében a kéményen keresztül távozik. A kazánban létrejövő kondenzáció során napi néhány liter kondenzvíz keletkezik, amelyet a csatornába vezetünk, ha kell, speciális szennyvízátemelő segítségével.

Mik az előnyei, hátrányai?

A hagyományos gázkazán használatához képest a magasabb beszerzési árán kívül (egy jó minőségű kondenzációs fali kazán ára 240.000 Ft környékén kezdődik) mást nem nagyon lehet felsorolni, előnye viszont annál több van:

 • az összes kazántípus közül a leghatékonyabban hasznosítja a fűtőanyagot
 • alacsony környezet-, illetve levegőszennyezés
 • hivatalos adatok szerint 15-30 %-kal kevesebb gázt használnak fel egységnyi hőenergia előállításához, de a tapasztalati adatok azt mutatják, hogy egy kondenzációs kazánnal korszerűsített közepes méretű családi háznál akár 40% megtakarítás is elérhető
 • kisebb sugárzási veszteség az alacsony hőmérsékletű üzemelés miatt
 • 8-10%-kal kisebb füstgáz hőveszteség
 • sokkal biztonságosabb üzem - a speciális dupla falú kémény (zárt rendszerű üzem) miatt csak a külső térből nyeri a gáz elégetéséhez szükséges oxigént.

Milyen járulékos költségei vannak?

Tervezés – engedélyeztetés - új terv esetén fel kell készülnünk arra, hogy az eredeti építkezésünk befejezése óta eltelt időben megváltoztak a vonatkozó törvények, és emiatt gáztervünknek már az új szabványoknak kell megfelelnie. Például ha a konyhában gáztűzhelyünk van, akkor ablakra vagy falba szerelhető légbeeresztő beszerelését írhatják elő, ami további – beszereléssel együtt akár 10-50.000 forint többletköltséggel járhat. Ugyanez a többletköltség merül fel abban az esetben is, ha hagyományos, nem kondenzációs kazánra szeretnénk váltani.

Kéménybélelés – a kémény magasságától függően 70-150.000 forint közötti összegbe kerülhet, amihez hozzájön a kémény hatósági átadásának a körülbelül 50.000 forintos költsége.

Szennyvízátemelő: enyhén savas kémhatású szennyvíz elvezetésére alkalmas szennyvízátemelő szivattyú beépítése lehet szükséges, a csatornarendszer magassági elhelyezkedésének függvényében.

Indirekt tároló: ekkora léptékű felújítás esetén logikus azt is átgondolnunk, hogy nem kellene-e a használati meleg víz előállítását is modernizálnunk? Ésszerű döntés lehet a régi, korszerűtlen, nagy fogyasztású villanybojler, vagy a hosszú évek alatt a vízkőtől tönkrement indirekt melegvíz-tároló lecserélése. Egy 120-160 literes tároló kényelmesen kielégíti egy 4-5 tagú család igényeit. 

Beszerelési, beüzemelési, üzemeltetési költségek: a szükséges segédanyagokkal együtt a régi kazán le- és az új felszerelése hozzávetőlegesen 50-100.000 forint körül alakul, ehhez jönnek a kémény költségei, illetve a kazán hivatalos szakember általi beüzemelésének költsége, ami típustól függően 20-30.000 forint körül alakul. Sok gyártó előírja az évenkénti kötelező karbantartást is.

Mennyi idő alatt térül meg a beruházás? Ha beleszámítjuk azt is, hogy a régi kazánunkat esetleg el tudjuk adni, akkor rendszerint a teljes beruházás 3-4 év alatt megtérül.

Érdemes figyelni az Új Széchenyi Terv weboldalán a rendszeresen felbukkanó Zöld Beruházási Rendszer keretein belül megjelenő pályázati lehetőségeket, mert ha egy komplex energia-megtakarítási projektet hajtunk végre, akkor akár beruházásunk 30-50%-át visszakaphatjuk vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fürdőszoba hosszú távra

Címkék: trend, lakberendezés, fürdőszoba, design

Sokak számára okoz fejtörést a fürdőszoba alapszíneinek megválasztása. „Minek öljek tíz vagy százezreket egy új burkolatba, csempébe, szaniterekbe, ha 1-2 éven belül úgyis kimegy a divatból?” – merül fel a kérdés, tegyük hozzá, joggal. Erre is van ötletünk!

A leginkább költségkímélő és rugalmas megoldást akkor választjuk, ha egy jó minőségű, széles méret és formaválasztékban kapható fehér burkolat, fali csempe mellett döntünk, amelyhez a szezonhoz és a lakberendezési trendekhez alkalmazkodva újabb és újabb színes kiegészítőket szerzünk be.

A matt vagy fényes, sötétszürkén vagy feketén fúgázott fehér fürdőszobafal soha nem megy ki a divatból, és ehhez találjuk a kiegészítők legszélesebb választékát is.

Nemcsak a csempék széles kínálatát találjuk meg, de a mindig divatos üvegmozaik táblák (2*2cm-es kockák 30*30cm-es hálóra ragasztva) is könnyen beszerezhetőek mind fehérben, mind feketében.

Nézzük a kiegészítőket. A tavasz mielőbbi beköszönte érdekében most a vidám, csajos, fiatalos színeket részesítettük előnyben a WC-kefe, a WC-ülőke és a szemetesvödör kollekciók összeállításakor.


Ezekhez könnyen megtaláljuk a hozzáillő fürdőszobaszőnyeget is. Ha pedig meguntuk, lecseréljük, míg a fehér csempéink évekig maradhatnak a falon.
Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Spórolj a fűtésdíjjal! – 1. rész

Címkék: trend, lakberendezés, lakás, fűtés, szigeteles, takarekossag

Az első fűtésszámlák kézhez kapása sokaknak ér fel egy komoly sokkal, ezért érdemes körbejárnunk, hogy mit tehetünk, ha szeretnénk visszafogni fogyasztásunkat. Számos ötlet létezik a kiegészítő fűtés beüzemelésén át a különféle alternatív energiaforrások alkalmazásáig. Egyben azonban egységes az energetikai szakma: ha már befűtöttünk, ne engedjük megszökni a meleget! Szigetelési gyorstalpaló sorozatunkban most az alapoknál kezdjük: megnézzük mi, miből készül, miért jó, és mire való a hőszigetelés terén!


Egyes szakértők úgy vélik, akár 70% megtakarítást is elérhetünk a ház vagy lakás hatékony szigetelésével. Márpedig, ha figyelembe vesszük, hogy a háztartási energiaköltségek kb. 60-70 százalékáért felel a fűtés, akkor ez komoly megtakarítást jelent a családi kasszában. Szakemberek szerint a szigetelés terén hazánk jelentősen le van maradva, nemcsak a környezet- és energiatudatos észak-európai államoktól (a svédek, finnek és norvégok állnak az élen), de még a hasonló éghajlati tulajdonságokkal bíró osztrák, szlovák vagy szlovén háztartásoktól is, hiszen nálunk az otthonok négyötöde gyengén vagy egyáltalán nem szigetelt.

Mit mondanak a számok?
A korábban már tárgyalt alkalmi megoldások természetesen segítenek egy rosszul záró ablak-ajtó esetén, de ha a hosszú távon tervezünk, akkor elkerülhetetlen a homlokzat és a födém tökéletes szigetelése. Ehhez a korszerű anyagok és technológiák széles választéka áll rendelkezésre. Úgy tartják, a ház tervezésekor az ingatlan beruházási értékének néhány százalékát érdemes elkülöníteni a szigetelésre. Ez azonban a megfelelő technológiák alkalmazásával akár 4-5 év alatt megtérülhet a tulajdonosok számára. 30 év alatt pedig – a jelenlegi, de folyamatosan emelkedő gázárak mellett – minden befektetett forint 7-8 forintot hoz a lakóknak. Minél rosszabb a szigetelésünk, természetesen annál nagyobb hasznot hoz, ha beruházunk egy hőszigetelő rendszerbe. Egy 60-70-es években épült téglaház, vagy egy 80-as évekbeli B30-as téglával felhúzott épület esetében komoly eredményeket érhetünk el!

Lakóház hőtérképe szigetelés előtt és után - szivárgó celsiusok

A homlokzati szigetelés esetén például a vastagság minden 1cm-es növekedése 3-4% energia-megtakarítást eredményez. Egy épület hőveszteségének körülbelül 30%-a a falakon keresztül távozik. A tetőn további 25-30%, az ablakokon kb. 10-25%, a padlón és a födémen 10-15% és, ne feledkezzünk meg a kéményről sem. Ezért tehát a homlokzat mellett a többi elem burkolása és a nyílászárók cseréje is elengedhetetlen a tökéletes hő-megtartáshoz.

Mivel dolgozzunk?
A korszerű szigeteléstechnikában elsősorban ásvány, illetve üveggyapot, kőzet-, vagy fagyapot alapanyagokkal dolgoznak. Az egészségre veszélytelen, újrahasznosított üvegből készült és újrahasznosítható ásványgyapot táblák elsősorban a födémeken, a magastetőkön, a belső válaszfalakon és a szerelt homlokzatokon fejtik ki jótékony hatásukat. Pára- és légáteresztő képessége kiváló, ezért a szellőzést biztosítja, miközben nem gombásodik és penészedik, illetve a rágcsálóknak, kártevőknek sem kedvenc élőhelye. Az A1-es tűzveszélyességi osztályba sorolt termékek nem éghetőek. Az üveggyapot kiváló hangszigetelő, formatartása szintén kitűnő, ugyanakkor puha tapintású, egyáltalán nem szúr vagy porzik. A különféle ECO jelzésű modellek esetében abban is biztosak lehetünk, hogy kötőanyagként is megújuló forrásokat használtak fel a korábbi, kőolaj alapúakkal szemben.

A kőzetgyapot természetes eredetű, elsősorban bazaltból és újrahasznosított anyagokból előállított hőszigetelő anyag. Kitűnő hő és hangszigetelő, rendkívül tartós, jól alakítható, éghetetlen és az egészségre ártalmatlan. Az előzőhöz hasonlóan alkalmas a padlások, födémek, és a tetők (szarufaközi) szigetelésére, de alacsony hőtágulási mutatói miatt a homlokzat extrém időjárási terhelését is elbírják a vakolható elemek.  A nagy sűrűségű anyagok jól bírják a terhelést, a lépésálló táblák az emeletek hő- és hangszigetelését akár egy lépésben megoldják.

Egyre több esetben alkalmazzák a fagyapotot, elsősorban a látható felületek dekoratív burkolására, hő- és hangszigetelésére. Merev, ezért könnyen, hulladékmentesen  méretre vágható. Kiválóak az akusztikai tulajdonságai, ezért elsősorban olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol fontos a hang kirekesztése. A többrétegű – pl. ásványgyapot maggal szerelt – lapok akár a homlokzaton is megállják a helyüket, de azokra a helyekre is ajánlott, ahol a hőhíd-képződést kívánjuk megakadályozni (koszorúk, beton áthidalók).

Folyt. köv.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 4 | Reblog! 0 |

Wellness házilag 2. rész - Pezsdülj!

Címkék: trend, lakberendezés, wellness, egészség, zuhany, fürdő

Házi sorozatunkban azt járjuk körbe, hogy milyen megoldásokkal tehetünk otthonunkban is egészségünk érdekében, azaz hogyan építhetünk saját wellness paradicsomot. Az alábbi fotó jól tükrözi azt a hangulatot, amelyre mind vágyunk, így a tél közepe felé haladva. Ahogy mindig, természetesen most is az egyszerűbb megoldásoktól haladunk a költségesebbek felé.

Ahogy a múltkor könnyen találtunk érveket a szaunák és infrakabinok mellett, úgy a hidromasszázs- és gőzkabinok okán sem kell a szomszédba mennünk egészségbarát jellemzőkért.

A hidromasszázs alatt azt a masszázstechnikát értjük, amely a víz és a levegő megfelelő összhangjával végzett, kedvező élettani hatású, vérkeringést fokozó masszázs. Az ilyen fürdőzés során a vérkeringés felgyorsul, a vérnyomás ezzel párhuzamosan csökken, a vér oxigénfelvevő képessége pedig sokszorosára nő. Eközben a test ellazul, az izmok, ízületek elernyednek, a stressz azonnal oldódik. Ezért mindenképpen ajánlható a mozgásszervi és reumatikus panaszokra, a vérkeringési- és anyagcserezavarok enyhítésére, illetve a visszerek, a cellulitisz megelőzésére.

Ugyanígy a gőzfürdő mellett is sorakozható fel számos érv a természetes életmódot és a kényeztetést egyaránt kedvelők számára. Míg a hagyományos szaunák levegője száraz, addig a gőzkabinok - bár a 15-20 perces kezelés alatt ugyanúgy felmelegítik a testet, emelik a pulzust, csökkentik a vérnyomást - párás levegője még kedvezőbb a légzőszervi betegségek, a narancsbőr kezelése során. A gőz nem szárítja a bőrt, de a káros anyagok, mérgek távozását komolyan elősegíti.

A legolcsóbb megoldás, ha hagyományos fürdőkabinunkba vásárolunk olyan zuhanypanelt, amely rendelkezik masszázsfúvókákkal. A fúvókák számától, az extra funkcióktól és a designtól függően ezek már 20-40.000 Ft között beszerezhetőek.

A következő fokozat, ha olyan zuhanykabint választunk, amely hidro- vagy gőzfunkciókkal bír. 150-200 ezer forint között már elérhetőek azok digitálisan vezérelhető, hidrofúvókás, gőzgenerátoros vagy akár lábmasszírozós kabinok, amelyek lehajtható ülőkéi lehetővé teszik, hogy kényelmesen töltsük el a 15-20 perces élményfürdőt.

Helyhiány esetén kiváló választás lehet az a kombinált kád és zuhanykabin, amely egyszerre alkalmas fürdőzésre és zuhanyzásra/masszázsra is.

A hidromasszázs kádak - kb. 500 ezer forinttól beszerezhetőek - már komoly motorteljesítménnyel biztosítják a hát- és lábmasszázst. Itt is a rengeteg extrát kaphatunk a fényterápiás lámpáktól, a vízmelegítőn át a légbuborék- és vízfúvó fejek ezerféle kombinációjáig. Egy ilyen modell esetében ne feledkezzünk meg a fertőtlenítő- és tisztítószerek beszerzéséről és rendszeres használatáról sem. Ugyanígy ügyeljünk arra, hogy olyan megbízható terméket válasszunk, amelyekhez kellő idejű és kiterjedésű garancia jár.

És elérkeztünk a házi wellness egyik csúcspontjához, a kültéri élménymedencékhez. Egy 2mX2m-es, 5 férőhelyes, 1300 literes medencére érdemes egymillió forintot félretenni, és kb. 2-3 hét szállításii idővel kell számolnunk - igaz, akkor pontosan azokat a funkciókat kapjuk, amelyekre szükségünk van a fürdőélményhez. Választásunktól függően egy ekkora kádhoz már 2 hidroterápiás fekvőhely, több tucat színterápiás LED, 40-50 fúvóka, több hidromasszázs-, vízkeringető- és pezsgőfürdő motor, vízfűtőrendszer, ózongenerátor, időjárásálló burkolat is járhat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ha száraz a lakás

Címkék: trend, pára, páratartalom, fűtés, lakás, lakberendezés

Nemrégiben hosszan cikkeztünk arról, hogy mit tegyünk, ha lakásunk párás, nedves. Most nézzük az ellenkezőjét: mi a teendő túlzott szárazság esetén? A reggeli vagy esti köhögőroham, viszkető bőr, repedező köröm, vagy akár a porréteg és a gyorsan terjedő porcicák is árulkodhatnak arról, hogy bizony be kell avatkoznunk.

Számos olyan helyzet adódik, amikor lakásunk páratartalma alatta marad az optimálisnak, vagy éppen egészségügyi okok miatt - ilyen az allergia, asztma, krupp stb. - legalább lokálisan párásítani kell egy-egy szobát. Újszülött vagy kisgyermek esetén kimondottan ajánlott a gyerekszobát párásan tartani, ezzel elkerülhetjük a különféle légúti, hurutos betegségek korai kialakulását: nem szárad ki a nyálkahártyája éjjel, ha a száján vesz levegőt, és nem kap köhögési rohamot.
 
A legegyszerűbb, bár kevéssé szabályozható megoldás, ha a szobában helyezzük el a mosott ruhával megpakolt szárítót, vagy a fűtőtestre vizes törölközőt, ruhát pakolunk. Ugyanígy helyezhetünk vízzel teli tálkát a radiátorra. Ezekkel a módszerekkel az a legfőbb gond, hogy a gőz nem feltétlenül jut el a kívánt helyre, elég egy rosszul szigetelt ablak, és máris elillan az értékes pára.

A néhány ezrestől a kb. 20.000 forintos összegig terjedő skálán azonban könnyen találunk olyan párásítókat, amelyek megoldást jelentenek a problémára.

Meleg párásítók
Az ún. meleg párásítók előbb felmelegítik a vizet, ami a nyíláson a levegőbe távozik. A technológia gyors, folyamatos és baktériummentes párásítást tesz lehetővé, hátránya, hogy a magas ásványianyag-tartalmú víz lerakódást képezhet az elektródákon. 4 literes, kétfokozatú géppel egy 50m2-es helyiséget 12 órán át láthatunk el gőzzel. Egy ilyen készülék kb. 6-12.000 Ft-ba kerül. Válasszunk aromatartályos modellt, ha a lakás illatáról is gondoskodni akarunk, és keressük az olyan funkciókat, mint az automatikus kikapcsolás alacsony vízszintnél.

 
Hideg- és ultrahangos készülékek
A hideg párásító előnye, egyrészt, hogy azt asztmások és kruppban szenvedők is használhatják, másrészt azonnal hideg, párás levegőt juttat a légtérbe. A hagyományos készülékek általában egy hideg, nedves szűrőn át szívják a szoba levegőjét, ezzel érve el az optimális 40-60% közötti páratartalmat. Egy 20 órás működésre alkalmas készülék már 15 ezer Ft körül beszerezhető.

 

Az ultrahangos készülékek magas, másodpercenkénti milliós rezgésszámú kvarcegysége porlasztja szét a vizet, és juttatja a levegőbe – rendkívül halkan. Ezek a gépek 10 ezer forint felett már elérhetőek, biztonságos, tiszta és baktériummentes működés mellett párásítják a szobát, és nem lesz gondunk a lerakódásokkal sem. A légszűrés a legtöbb esetben beépített funkció, ahogy az aromásító tartály is. Ha a csapvizünk magas ásványianyag tartalmú, úgy érdemes desztillált vizet használni, de mindkét esetben időről-időre töröljük át vagy akár fertőtlenítsük a készüléket a használati utasítás szerint.

Léteznek persze a fentieknél lényegesen egyszerűbb megoldások is. A szakáruházakban számos kerámia vagy cserép párologtató is kapható. Ezek különböző méretűek és formájúak lehetnek, ami azonban közös bennük, hogy  víz tárolására alkalmas a kialakításuk. Az edényeket a radiátorra, vagy ezek fölé az ablakpárkányra helyezve a meleg hatására, a ruhaszárításhoz hasonlóan, ezekből is elpárolog a víz, így extra energiaráfordítás nélkül tehetjük kellemesebbé szobáink levegőjét. Ráadásul számos ilyen kerámiatároló divatos design-t is kapott, így a praktikusságuk mellett a szemet is gyönyörködtetik.


 

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nincs gáz, ha nincs gáz

Címkék: trend, fűtés, lakberendezés, gáz, energia, energiatakarékosság

Többször esett már szó arról, hogy akár kiegészítő fűtésként, akár a teljes lakás fűtésére is számos alternatíva kínálkozik az évről-évre egyre költségesebb gáz és elektromos fűtés helyett. Kétségtelen, hogy mind a gáz-, mind a villanyfűtés korszerű, kényelmes megoldást nyújt a lakás felfűtésére, de most nézzük meg részletesen a dolog anyagi oldalát.

Egy átlagos magyar háztartás a fűtési szezonban kb. 3.500 köbméter földgázt használ fel. Ha összevetjük az elégetésekor kapott hőmennyiséget egyéb tüzelőanyagok felhasználásakor keletkező hővel, majd megnézzük, hogy azok mekkora költségeket jelentenek a fogyasztóknak, akkor az alábbi értékeket kapjuk. A lényeg: barnaszén, tűzifa és pellet felhasználásával jelentősen csökkenthetjük a fűtési költségeinket!

Tüzelőanyagok gazdaságossága*


 
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Az alábbi diagram azt mutatja, hány forintba kerül egy köbméter 129 Ft-os gáz helyettesítése 2011-ben

Fűtésköltségek összehasonlítása*


  
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Barnaszén
A barnakőszén 60-75 millió évvel ezelőtt sűrű láperdőkből keletkezett, így történt ez hazánkban is a Pannon tenger partján –, de kisebb mennyiségben van 75 millió évnél idősebb krétakori barnaszén is. Kemény barnaszénnek azt a fűtőanyagot nevezzük, amely 40 %-nál kevesebb bányanedvességet tartalmaz. A barnaszenek lehetnek külső megjelenésük alapján: földes, lágy, fénytelen és fényes barnaszenek.

Ha ezt a technológiát választjuk, figyeljünk oda, hogy hosszabb időn keresztül történő tárolása során illóanyagok távoznak belőle, és folyamatos lassú oxidáció is zajlik. Néhány hónap alatt 10 % fűtőérték veszteség is bekövetkezhet. Ezért nem célszerű több évre előre barnaszenet vásárolni. Egy köbméter gáz helyettesítésére kb. 2kg, 19,8 MJ/kg fűtőértékű barnaszén kell. A daraszén ömlesztett formában kb. 1 tonna/m3 fajsúlyú, tehát a tároláshoz tonnánként 1 m3 hely szükséges. Átlagos 100 m2 családi ház éves szükséglete 5-8 tonna, vagyis 8 m3 tároló hely kell hozzá a szezonban.

A későbbiekben tárgyalt tűzifával szemben is alternatívát jelenthet a barnaszénbrikett. Amennyiben kötőanyagoktól mentesen préselik, – a felszabaduló kéndioxid ellenére is – elfogadható károsanyag kibocsátási értékeket produkál az elégetése.

Fapellet
A pellet megújuló biofűtőanyag, a fa belső tiszta részéből kikerülő fűrészpor, forgács az alapanyaga. Rendkívül jól szállítható, nagyon tiszta fűtőanyag, DIN Plus jelzéssel tanúsítva hamutartalma 0,5% alatti, és különösen alacsony a károsanyag kibocsátása. 15 kg-os zsákban, 6mm-es granulátum formájában kerül forgalomba.  A pellet a tárolás során érzékeny a nedvességre, ezért tartsuk száraz helyen.


Tűzifa
A tűzifa szintén megújuló biofűtőanyag. A tűzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés pellet vagy szén alapanyagoknál. A keményfa  vagy  puhafa rendszerint kalodákban  kerül áruházi értékesítésre, ezekbe 1 m3, 33 cm  hasábokra hasított tűzifa kerül. A tűzifát száraz helyen kell tárolni, hiszen annál jobb a fűtőértéke minél szárazabb. Figyelembe kell venni, hogy jól szellőző, fedett helyen tároljuk a tűzifát, hogy ezzel elősegítsük a száradását. Fal mellé rakásnál el kell hagyni legalább 5cm-t , hogy így biztosítsuk a levegő szabad áramlását.

A fa nedvességtartalma alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk a tűzifát:

10% nedvesség tartalom: nagyon száraz fa.
15% nedvesség tartalom: levegőn jól szárított fa
20% nedvesség tartalom: száraz fa, szabadban, esőtől védve, tárolva.
50% nedvesség tartalom felett: frissen kivágott fa.

Az egyes típusok fűtőértékét az alábbi táblázat foglalja össze:

A fa újratermelődő nyersanyag, de nemcsak ezért környezettudatosabb választás a barnaszénnel szemben, hanem azért is, mert égésekor csak annyi széndioxid kerül a levegőbe, amennyit a növény fejlődésekor elvont belőle. Az égésből visszamaradó égéstermék más tüzelőanyagokhoz képes nagyon csekély és kb. 0,6-1,0 súlyszázalékot ér el – száraz fa, és megfelelő mennyiségű oxigén esetén!

Szalmabrikett
Megújuló biofűtőanyag, szalmából, napraforgó- és vagy kukoricaszárból préselik, előnye, hogy olcsó és környezetbarát. Könnyen tárolható, 1 m3 szalmabrikett helyigénye feleannyi, mint a hasonló fűtőértékű tűzifáé. Teljes egészében megújuló alapanyagokból készül, ragasztó- és szintetikus anyagok felhasználása nélkül.  Egyenletes lánggal ég, hosszantartó égést biztosít. Felhasználható: cserépkályhában, vegyes tüzelésű kazánban, kályhában, kandallóban. Tulajdonságai: nedvességtartalom: 10-15%, hamuképződés: 6-10%, fűtőérték: 16-18,5 MJ/kg.

Mire figyeljünk?
1. Érdemes a szezon megkezdése előtt bevásárolni, tehát keressük azokat a szakáruházakat, amelyek egész évben kínálják a különféle alternatív tüzelőanyagokat!

2. Keressük a környezetbarát megoldásokat, ezekről mindig igyekezzünk a tanúsítványok és címkék alapján tájékozódni. Az áruházakban kapható a kandallók, kályhák károsanyagban szegény, és környezetbarát tüzelési technológiát tesznek lehetővé, amelyet neves, európai intézetek mérnek, dokumentálnak, és tanúsítanak. A DIN Plus-szal tanúsított kandallók és kályhák károsanyag kibocsátása különösen alacsony, a CE jelzés pedig a készülékek 89/106/EWG irányelv és az érvényes európai szabványok előírásainak való megfelelést tanúsítja.

3. Válasszuk azokat a kályhákat, kandallókat, amelyek vegyes tüzelést tesznek lehetővé, tehát az aprított tűzifa, a barnaszén, a fabrikett több fajtája, a fapellet vagy a szalmabrikett is begyújtható benne!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Holnap a WC-t ünneplik

Címkék: trend, lakberendezés, wc, fürdőszoba, egészség

Bármilyen mókásnak is tűnik, hogy november 19. a vízöblítéses WC világnapja, de az ok meglehetősen komoly. Még ma is 2,6 milliárd ember él a földön, akinek nincs a lakásában vízvezeték, a higiénikus mosdó hiánya pedig évente közel 1,8 millió ember – döntően gyerek – halálához vezet. Aki többet szeretne megtudni a problémáról, keresse fel a WC Világszervezet honlapját. Mi most a toalettek sokszínűségét ünnepeljük, és azt, hogy az emberi képzelőerő a legkisebb helyiséget sem kerülte el!


1. Az aranyos
Adja magát, hogy a legdrágábbal, a korábbi aranyműves dinasztiából származó ékszerész, üzletember Lam Sai-wing színarany toalettjével kezdjük. A teljes fürdőszoba értékéről csak találgatások láttak napvilágot, de a tulajdonos nem kívánja beolvasztani.2. A precíz
Az alábbi toalett precíz, mint a svájci bicska, 9.000 angol fontért tökéletes helykihasználásával és nyerő designjával tör utat a vásárlók szívébe. Több mint hárommillió forintért egy 8 láb magas oszlopba integrálja a WC-t, a kézmosót, a két zuhanyt és számos tárolóhelyet. (via Daily Mail)


3. A megalomán
Kínában minden nagyobb, ezt tudjuk, de hogy a WC-k is? Chongging város turista negyedének, a Yangrenjie-nek elöljárói gondoltak egyet, és megépítették a világ legnagyobb nyilvános toalettrendszerét, amely 1000 piszoárt és mosdót tartalmaz közel 33.000 négyzetláb alapterületen. (via http://oddculture.com)

4. A letisztult
A Roca designerei megalkották a tökéletesnek tűnő WC-t, amelynek áráról ugyan nincs információnk, de a leírás alapján elhisszük, hogy a felhasználó komfortérzete vezérelte a tervezők ceruzáját. Nemcsak a minimalista design teszi a toalettet a korszerű fürdőszobák odaillő elemévé, de számos high end funkció, mint az öntisztítás, az energiatakarékos öblítés, a hőmérsékletszabályozás, vagy a háttérzene megválasztása is. Kétségkívül élményszerű lehet a használata, de ki-ki döntse el maga, nem elrugaszkodott-e mindezt elvárni egy WC-től, mindenesetre a kontrol panelekkel szerelt design WC-k feljövőben vannak, máris itt a kihívó. (via http://uuldesign.com)


5. Az elektrós
Itthon is kaphatóak – persze döntően megrendelésre – olyan százezer forint körüli készülékek, amelyek szinte minden extra szolgáltatással bírnak, mint az alábbi Dib 1500 névre hallgató elektrobidé. Folyamatos meleg vízellátás, beépített ülőkefűtés és szénszűrő a légfrissítés céljából, gyermek üzemmód, beépített szenzor, több üzemprogrammal működtethető, automata WC-tető lecsapódás-gátlóval, ülőke melletti irányítópanellel – kell ennél több?

6. Mr. Kiss Kiss Bang Bang
Bizarr élmény vár a brightoni R-Bar-ban szórakozókra, hiszen a férfi WC-ben csókos szájú piszoárok várják az urakat. No comment. (via http://designapplause.com)7. Vissza a természetbe
A szingapúri állatkert WC-je több díjat is besöpört az elmúlt években, igaz ott nagyon komolyan veszik a nyilvános WC kérdést, saját szövetségük is van, amely rendszeresen monitorozza a délkelet-ázsiai városállam toalettjeit. Nos, az állatkerti WC visszavisz bennünket a természetbe, úgy, hogy közben a teljes higiéniát is élvezhetjük. A szaniterek természetes sziklákra és bambuszépítményekre helyezték, egészen az állatok élőhelye közelében az eredeti növényzettel körbevéve.


8. Becsapós áttetszőség
A londoni Tate modern művészeti gyűjtemény köztéri kiállítási tárgyaként került kihelyezésre az a nyilvános WC, amely 2003-ban borzolta a kedélyeket a brit fővárosban. Monica Bonvinci  „Ne hagyj ki egy másodpercet sem” című köztéri alkotása az intimitás és nyilvánosság kérdését gondolta újra. A kihallgató-szobákban használt kétoldalú tükrökhöz hasonlóan megépített szerkezet első ránézésre teljességgel áttetsző üvegkalitkának tűnik, amely azonban csak belülről kifelé enged bennünket szemlélődni (minden bizonnyal ez is szürreális élmény lehet), de befelé valójában nem áttetsző. A különféle tükörfelületekkel mégis az áttetszőség érzetét keltő toalett azonban sokaknak annyira zavarba ejtő, hogy kevesen merték használni.


9. Teljes nyilvánosság
Ennél egy fokkal továbbmentek Lausanne-ban, ahol a nyilvános WC-nek nemcsak a designja sikerült érdekesre, de az extra funkciói is. Az alapesetben nem teljesen áttetsző üveg három esetben válik teljességgel fényáteresztővé a külvilág számára: 1. ha a bent tartózkodó megnyomja a VOIR (Látni) gombot; 2. ha nagyon sokáig nem történik semmi odabent; 3. vagy éppen, ha túl sok minden történik. Ezzel szeretnék megakadályozni, hogy a WC-t bulizásra, grafitizésre használják, valaki túl sokáig tartózkodjon ott, vagy éppen rosszullét esetén gyorsan értesíthető legyen az orvos. (via http://liftlab.com)10. És a macskák?
Nem éreztük kihagyhatónak ezt az elképesztő amerikai találmányt, amely lépésről lépésre szoktatja rá a háztartásban élő macskákat a macskaalom helyett a vízöblítéses WC használatára. (via http://www.citikitty.com)

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Alaposan befűtünk!

Címkék: hőlégbefúvó, fűtés, elektromos, gáz, pb gáz, hősugárzó, infra

Számos olyan helyzet adódhat, amikor  egy-egy helyiség nem igényel állandó fűtést, vagy éppen nem megoldható annak telepítése. Ilyen esetekben rengeteg lehetőségünk van a választásra, de döntsünk körültekintően, és vegyük figyelembe a hosszú távú költségeket is.

A legegyszerűbb befektetés a  ventilátoros hősugárzó (fűtőventilátor) választása. A teljes paletta ismeretében néhány ezer forintos árával ez igényli a legkisebb kezdeti befektetést, ellenben a villamosenergia-fogyasztása magas, és hőt is csak lokális szinten tud leadni. Falra szerelhető modelljei például a fürdőszoba gyors felfűtésére alkalmasak. Válasszunk olyan készüléket, amelyet hőfokérzékelős kapcsolóval szereltek, ezzel spórolhatunk a fogyasztáson.

A  6-14.000 Ft közötti sávban beszerezhető olajradiátorok lassabban melegítik fel a helyiségeket, mint a ventilátoros szerkezetek, de akár 2000W teljesítményre is képesek, így tartósan nagyobb meleget érhetnek el. A teljesítménytől függően jellemzően 3-8.000 Ft között elérhető 500-2000W közötti hőleadásra képes, gyakran többfokozatú készülékek – melyek között gyakori a falra szerelhető típus is – szintén a levegő felmelegítésével növeli a szoba hőjét. Létezik ugyanakkor már a 15-20.000 Ft közötti árkategóriában olyan lapos, kis helyet foglaló, az eddigieknél kulturáltabb megjelenésű, korszerű lakásba, irodába is illő olajradiátor, amely falra is szerelhető vagy lábra állítható.

Ezzel ellentétben a hősugárzók családjába tartozó készülékek infravörös sugárzásuk segítségével nem a levegőt melegítik fel, hanem azokat a testeket, amely a sugárzás útjába kerülnek, ezzel javítják a hőérzetünket. Ezért nélkülözhetetlenek például félig nyitott, vagy intenzíven szellőző helyiségekben (üzletek, raktárak stb.). Háromezer forinttól már elérhetőek azok az akár a falra szerelhető, akár állványos kvarc hősugárzók, amelyek akár 2000W teljesítményükkel takarékos hőleadásra képesek.Energiaköltségek szempontjából szintén takarékosak a kb. 20.000 Ft körül beszerezhető PB-gázos infra-hősugárzók, amelyek nagyobb helyiségekben is képesek tartósan hőt varázsolni. Az ilyen készülékek esetén hatványozottan figyeljünk a minőségi szempontokra: válasszuk a minőségi terméket, keressük az extra biztonsági funkciókat (pl. gyerekzár, szagmentes, égéstermék mentes szellőzés stb.).

Ha ipari épületet, csarnokot, üvegházat, fóliasátort kell befűtenünk, akkor elkerülhetetlenné válik egy nagyteljesítményű PB-gázos hőlégbefúvó, vagy elektromos fűtőberendezés beszerzése. Ez utóbbi csendesebb, garantáltan szagmentes,  de költségesebb is a működtetése. Kb. 13.000 forinttól már rendelkezésre állnak az elektromos, ventilátoros készülékek, amelyek akár 3kW teljesítményre is képesek. Takarékosabbak a PB-gázos készülékek, amelyek széles választékban kaphatóak a piacon. Itt is keressük a minőséget, figyeljünk például oda arra, hogy vizes helyiségekbe milyen szigeteléssel ellátott készülék kell, ne spóroljunk a magasabb biztonságot nyújtó szabvánnyal szerelt modellen. A 30-90.000 forint között elérhető, jó minőségű, biztonságosan üzemeltethető modelleket kapni. Minden esetben tájékozódjunk arról, mekkora helyiséget képesek gazdaságosan felfűteni (általában 300-2.400 légköbméterig). Kicsit költségesebbek, de takarékosabbak a gázolajos modellek, illetve ezek árfekvésében elérhetőek már a szintén gázolajjal működő infrás hőlégfúvók is, amelyek csendesebb, tisztább működésre képesek, cserébe üzemidejük rövidebb, és teljesítményük természetesen kisebb a hasonló árú gázos modellekénél.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Romantikus esték a kandalló mellett!

Címkék: kandalló, kályha, fűtés, tűz, meleg, lakberendezés, otthon

A kandalló mellett ücsörögni, érezni, ahogy árad felénk a meleg és a fa pattogását hallgatni immár nem elérhetetlen álom. Az eddig szinte csak az amerikai filmekből ismert életérzés könnyebben megvalósítható, mint azt a legtöbben gondolnák. Ma a szakáruházakban kapható kész kandallókályhák és épített kandallókhoz kapható tűzterek könnyű, gyors beépíthetőséget és mindennapi kezelést tesznek lehetővé. Mielőtt azonban belevágunk az építkezésbe, alaposan tájékozódjunk, hogy mit várhatunk egy kandallótól és hogyan kell azt biztonságosan működtetni. Segítünk!

 

A lakás dísze

A kandalló bármennyire is dísze a lakásnak, és a tűz közelsége és látványa bármely mértékben is javítja a hőérzetünket, vegyük figyelembe, hogy 1. csak kiegészítő fűtésként érdemes gondolni rá; 2. a nyitott tűztér és a szellőzést biztosító kémény közvetlen elérése miatt a hagyományos kandalló nem a leghatékonyabb módja a tüzelésnek. Elsősorban ott érdemes kandallót telepíteni, ahol időszakosan van szükség viszonylag nagy hő leadására. Mindezek figyelembevételével azonban a nagy alapterületű nappaliban vagy akár a hétvégi házban elhelyezett kandalló kiváló kiegészítése lehet a hagyományos fűtési rendszernek.

 

 

Nagy előnye, hogy hatalmas tereket be tud fűteni, hiszen a nagy tűztérben komoly méretű tüzet tudunk rakni, amely a levegő folyamatos forgásával kedvező hőérzetet biztosít. Bár nem tárolja olyan jól a hőt, mint a cserépkályha, a kandallókályha mellett szól, hogy gyorsan képes magas hőt biztosítani, így könnyebben illeszthető a család napirendjébe a tűzgyújtás (pl. a munka után hazaérve a vacsorát már ropogó tűz mellett költhetjük el)!

 

Hőt akarunk!

A piacon elérhető kandallók hatásfoka változatos képet mutat. Fontos, hogy ne várjuk el azt egy néhány tízezer forintos készüléktől, amelyet egy milliós bekerülési árú, egyedileg tervezett, korszerű betéttel szerelt cserépkályha tud nyújtani. Sajnos az egyszerű, nyílt tűzterű kandallónk 10% körüli hatásfokkal dolgoznak (az energia 90%-a bizony hasznosítatlanul távozik), de egy átlagos kandallónál 50-70% körüli, egy jól megépített cserépkályhánál 65-75%, míg a legmodernebb kandallóknál 80% feletti a hatásfok!

 

 

Egy lakás fűtésigények kiszámítására egy elsőre bonyolultnak tűnő, ám valójában könnyen alkalmazható képlet áll rendelkezésünkre. Eszerint egy légköbméter kifűtéséhez 50W fűtési teljesítményre van szükségünk. Eszerint egy átlagos, 2,5 méteres belmagasságú, 10 négyzetméteres helyiség fűtési igénye 2,5 x 10 x 50 = 1250 W, azaz 1,25 kW. A modern fűtőberendezések manapság már minden esetben fel van tüntetve, hogy az adott eszköz hány kilowatt leadására képes. A fenti számítást saját lakásunk méreteire alkalmazva minden esetben végezzük el, és a kapott eredményt vessük össze a gyártó által megadott értékkel. A szükségesnél kisebb kandallót semmiképp se válasszunk, hiszen ez képtelen lesz biztosítani a kellő meleget. Egy a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kandallókályha fűtési teljesítménye ma mérettől/ártól függően 5-10 kW között mozog, így akár egy 180-200 köbméteres légteret is kényelmesen ki lehet fűteni velük.

 

Milyet is válasszak?

Fontos, hogy legyünk tisztában az alaptípusokkal. Válasszunk zárt tűzteres kandallót, mert biztonságosabb és takarékosabb, de az üveglap mögött ugyanúgy élvezhető a tűz látványa! Ezen túlmenően döntsük el, hogy hagyományos kandallót akarunk vagy légfűtésest. Ez utóbbi nem a szoba levegőjét használja, ellenben a kivitelezése bonyolultabb és drágább is. Jó befektetés lehet – bár némi plusz munkával jár a vízteres kandallókályha, amely ötvözi a hagyományos kandalló, és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit. Ha nem tudunk, akarunk önállóan terveztetni, akkor válasszunk olyan azonnal beépíthető modellt (ezek jellemzően 250 ezer forint körül már elérhetőek), amelyek néhány óra alatt összeszerelhetőek, de többféle burkolat közül választhatunk a megrendelés során.

 

 

Amire ügyelni kell!

1. A kandalló működése során nagyon sok levegőt használ el, ezért gyakori, alapos szellőztetést igényel!

2. A nagy tűztér miatt fontos a nagy belső átmérőjű kémény használata: ne kössük 150mm alatti átmérőjű kéménybe kandallókályhánkat. Nagyobb betétekhez érdemes nagyobb kéményt építeni!

3. A betét kiválasztása után lássunk a tervezéshez, méretezéshez.

4. A fűtőalkalmatosság 1-1,5 méteres környezetében ne legyen éghető, gyúlékony anyag, amely a nagy hőtől vagy a tűzrakás közben kipattanó szikráktól lángra lobbanhat.

5. Kisgyermek vagy háziállat esetén gondoskodjunk a kandallónk elkülönítéséről, akadályozzuk meg, hogy megégessék magukat.

6. Ha a lakásunk fűtését a tűzifára alapozzuk, akkor mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű száraz tűzifáról, hiszen a nedves fa megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a begyújtást.

7. A tűzhely kialakításakor ügyeljünk rá, hogy a kandallótisztító seprűk, lapátok esetleg hamuporszívó és a fafűtéshez szükséges egyéb eszközök valamint a tüzelőanyagok, gyújtósok számára is legyen megfelelő tároló – lehetőleg a közelben.

8. Számos olyan eszköz szerezhető be a szakáruházakban a fejszén túl is, ami segíti a fa felaprítását. A tűzifafűrésztől a rönkhasítón át a hamuporszívóig több olyan eszköz érhető el, amely kényelmesebbé teszi a kandallókályhánk kezelését és használatát.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vidám ősz a nappaliban!

Címkék: párna, függöny, otthon, lakás, lakberendezés, tipp, ősz

Bár az ősz beálltával egyre rövidülnek a nappalok és hidegebbek az éjszakák nem kell, hogy ez a borússág az otthonunkba is beköltözzön. Ilyenkor egy-egy apró, de ügyesen megválasztott kiegészítő is sokat dobhat a hangulatunkon. A fő, hogy ne legyünk szégyenlősek, merjük egy kis újítással feldobni nappalinkat: szerezzünk be néhány színes puha díszpárnát!

Ezek, bár pár ezer forintból beszerezhetőek mégis jelentősen képesek feldobni a szoba a hangulatát, igazán otthonossá téve azt. Ráadásul a különböző méretű, számtalan mintájú és anyagú párnahuzatok nem csak dekorációnak alkalmasak, de egy kellemes családi tévézést is kényelmesebbé tehetnek.

 

 

Tovább fokozhatjuk a hangulatot, ha nem csak párnákat szerzünk be, de hozzájuk illő függönyt is választunk. Ezeket az ügyesen szabott színes textileket pár mozdulattal akár az évszaknak megfelelően is cserélgethetjük, hogy lakásunk mindig a legjobb formáját hozza.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csempéssz természetességet a fürdőszobába!

Címkék: lakberendezés, lakás, tipp, fürdő, fürdőszoba, szekrény, bútor

A föld lágy színei, a természetesség és a harmónia inspirálták az Elements fürdőszobacsalád megalkotóit. A valódi fa anyagok felhasználásával készült különleges bútorcsalád a feldolgozás alatt sem veszített semmit a fa eredeti szépségéből.

A többféle elemből álló kollekció darabjai szabadon kombinálhatóak így bármely fürdőszoba, legyen az kicsi vagy nagy, ékessége válhat belőlük. Az ötletesen kombinált nyitott és zárt polcok, szekrények és fiókok praktikusan megalkotott rendszerében minden pipere, törülköző, és egyéb eszköz megtalálja a maga helyét. A természetközeli élményt tovább fokozhatjuk egy-egy egyszerű növény, például aloe vera ügyes elhelyezésével, hogy fürdőszobánk valóban a nyugalom szigetévé válhasson.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 2 | Reblog! 0 |

Dobjuk fel a legkisebb helyiséget!

Címkék: lakberendezés, tipp, legjobbb, wc, ülőke, fürdőszoba, deokoráció

Hogy pontosítsuk miről is lesz szó: nem, nem a kamrára vagy gardróbra gondolunk! Mert ki mondta, hogy a vécének mindenképp egy fehér csempével kirakott unalmas kis helyiségnek kell lennie? Bár tény, hogy nem itt töltjük a legtöbb időt, ez még nem jelenti azt, hogy ne rendezhetnénk be saját ízlésünk és stílusunk szerint a mellékhelyiséget, úgy ahogy ezt a lakás összes többi részével is megtesszük.

Mivel azonban itt többnyire nem áll hatalmas tér a rendelkezésünkre érdemes a szobának nevet adó eszközt, vagy legalábbis annak ülőkéjét kidekorálnunk. A lehetőségek sokkal számosabbak, mint azt elsőre gondolnánk. Teremthetünk tengerparti hangulatot, de humoros, kedves vagy nyugalmat árasztó mintás vécéülőke mellett is dönthetünk. A lényeg, hogy ne legyünk szégyenlősek, nyugodtan engedjük szabadon fantáziánkat, és szerezzük be a nekünk tetsző darabot, hogy ezentúl minden félrevonulásunk mosolyogva kezdődjön!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kád vagy zuhany? - Az örök kérdés

Címkék: trend, otthon, lakberendezés, lakás, fürdőszoba

A kérdés rendszeresen felmerül, ha lakásvásárlásra- vagy felújításra adjuk fejünket. Mindkét döntés mellett szólnak érvek és ellenérvek a különbség pedig nem is olyan elhanyagolható, mint sokan talán elsőre hinnék.


A kádak – Miért és miért ne?

Talán az első és legfontosabb érv a kádak mellett, hogy sok mindenkinek egy nehéz nap vagy hét után a forró vízben relaxálás jelenti a tökéletes kikapcsolódási lehetőséget. Ez a valóban kellemes és kényelmes módja a tisztálkodásnak azonban jelentős következményekkel jár. A kisméretű fürdőszobáknak akár közel felét is elfoglalhatja egy normál méretű kád, így érdemes jól megfontolni, hogy kihasználnánk-e annak kényelmi lehetőségeit. Az sem mellékes szempont, hogy egy ilyen kád feltöltéséhez bő 100, de akár 200 l vízre is szükségünk lehet. Ennek az anyagi mellett jelentős környezeti hatásai is vannak.
Ugyanakkor egy jobb minőségű zuhanyfüggöny vagy kád oldalára is felszerelhető kádparaván segítségével a kád zuhanyként is funkcionálhat, ám így sem egyesíti tökéletesen a két eszköz pozitív tulajdonságait.

Fontos hátránya a kádaknak, hogy a be- és kilépéshez 50-60 cm magas falukat át kell lépni. Ez gyerekeknek vagy időseknek komoly gondot okozhat. A nedves kerámia roppant csúszós lehet, így olyanoknak is érdemes csúszásvédelemről gondoskodniuk, akinek a mozgás nem jelent gondot.


Zuhanyzók pro és kontra

Kisméretű fürdőszobák esetén kézenfekvő választásnak tűnnek a zuhanyzók. Azonban fontos végiggondolni, ezek elhelyezését a térben. Ehhez gyakran érdemes szakember segítségét is kérni. Bár a zuhanykabinok alapterülete gyakran szinte a fele egy kádénak, a légtérből többet foglalnak, hiszen a kabin teteje gyakran 2-2,5 méterig is felérhet. Emiatt bár a felhasználható alapterület nagyobb marad, a fürdőszoba zsúfoltságérzete is növekedhet. Arról se feledkezzünk meg, hogy ha a kabin ajtaja nem tolós, hanem kifele nyíló, akkor bizony ennek is szükséges teret szabadon hagynunk.

A modern zuhanykabinok jelentős előnye, hogy általuk rengeteg vizet és energiát lehet megtakarítani, ugyanakkor a kényelmi szempontokról se kell mind lemondanunk. A több befúvós zuhanykabinok is nyújthatnak pezsgőfürdőzésre emlékeztető élményt és a legtöbben már le is ülhetünk.

A zuhanykabinok talán legnagyobb gondja a megtöbbszöröződött páraképződés. Ez egy rosszul szellőztethető helységben veszélyes penészgombák megjelenéséhez is vezethet, így ahol csak lehet, gondoskodni kell szellőzőkről, csőventilátorokról illetve a minden olyan falfelületre, ahol nem csempézünk,  penészgátló adalékot tartalmazó festéket használjunk.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Medencegondozás A-Z-ig

Címkék: medence, nyár, fürdés, lakberendezés, kert, trend

A nyári melegben ki ne szeretne egy medencét a kertjébe. Vegyük számba, hogy mit is kell annak rendszeresen megtennie, aki medencetelepítésre adja a fejét. Kis odafigyeléssel medencék nemcsak a családunk kiváló kedvtelésévé válik, de hosszú távon kertünk ékessége marad.

1. Szükséges eszközök

Vegyszerek, vízforgató, szűrők, szivattyú – ezeket mind érdemes már a medence kiválasztásakor beszerezni. Kérjünk tanácsot, hogy mindenből a legjobb ár/érték arányú termék kerüljön a kosárba. Ha nem vagyunk profik, törekedjünk a kompakt rendszerek beszerzésére, ezzel sok bosszúságot elkerülhetünk. Pénztárcánkat is kímélhetjük ha nem épített medencét választunk. Ma már a puhafalú medencék közt is akadnak kiváló minőségűek, amik enyhülést nyújtanak a forró nyári napokon.

A merev, acélfalú medencék is kiváló alternatívát szolgálnak azoknak, akik nem szeretnék drága földmunkára áldozni idejüket és pénzüket. A remek tulajdonságú galvanizált medencék belső falát PVC fóliával bélelik, így azok egy csepp vizet sem hagynak elfolyni. A földbesüllyesztés és így szakemberek közreműködése nélkül, egyszerűen üzembe helyezhető medencék vize is hamarabb felmelegszik, ugyanakkor a beépített vízforgatónak köszönhetően sosem túl meleg.


2. Gondoskodjunk a biztonságról!

Mindegy, hogy a legegyszerűbb felfújható kerti medencével vagy épített medencével rendelkezünk a kertben, elsőként a gyermekbiztonság szempontjait gondoljuk végig. Legyen a medence jól belátható helyen, ne engedje, hogy a gyermekek kiessenek a látószögünkből. A medence környéki utakat tartsuk tisztán, rendszeresen pakoljuk el a játékokat mellőle. Soha ne hagyjuk, hogy a gyerekek a medencében vagy a medence környékén felügyelet nélkül játszanak! A nem földbe süllyesztett medencék megóvhatják gyermekeinket a véletlen vízbepottyanástól, ha legalább 60 centis faluk van. Ugyanakkor fontos, hogy a létrát vagy egyéb fellépőket távolítsuk el, ha nem kívánjuk használni. Ügyeljünk az alapszabályra: sem mi, sem a gyermekek ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Gyakran ellenőrizzük a medence burkolatát, a kapcsolók szigetelését az esetleges elektromos vezetékek és eszközök (pl. világítás, szivattyú) működését! Takarjuk le a medencét, ha nem használjuk!

3. Tartsuk tisztán!

Nem épített medencék esetében is gondoskodjunk a vízminőség rendszeres felügyeletéről. A vízbe eső szennyeződést azonnal halásszuk ki! Rendszeres időközönként a porszívózzuk ki a medence alját a megfelelő eszközzel. Figyeljünk, nehogy elszaporodjanak az algák a vízben! A medence kémiai egyensúlya kényes dolog. Egy 3 méter átmérőjű merevfalú medence vízminősége is karbantartható állandó vízcsere nélkül. Érdemes házi labort kialakítani és hetente tesztelni a vízminőséget. Ügyeljünk, hogy a pH érték 7,2 - 7,8 között legyen, ha ennél magasabb, adjunk hozzá pH csökkentőt előírás szerint. A legelterjedtebb fertőtlenítőszer a klór, melynek mennyiségét is pontosan kell kalibrálni és rendszeresen ellenőrizni. A helyes mérték a 0,6-1 mg/l, de az első nyári használatbavétel, vagy sok fürdőzővel járó medence-party esetén érdemes 1mg fölé lépni ideiglenesen. Ehhez érdemes gyors-klórgranulátumot tartani otthon, de a hosszú távú egyensúlyhoz a lassan oldódó készítmények is megteszik.

Lényeges a medencék időszakos – legalább szezonális – nagytakarítása, a vízkő eltávolítása, a peremekről a baktériumok lúgos vagy savas leoldása. Ugyanígy lényeges, hogy a szivattyúk, forgatók, szűrők alkatrészeit is áztassuk be fertőtlenítős oldatba időnként.

4. Óvatosan a vegyszerekkel!

Gyermekmedencénél elsődleges, hogy legyen klórmentes tisztítószerünk, míg a környezetükre figyelőknek is érdemes körbenéznie a klórmentes készítmények között. A legegyszerűbb választás az olyan granulátum, amely egyszerre tartalmazza az algaölőt és a tisztítószereket is. Ha a pénztárcánk engedi, akkor építsünk ki automata rendszert, amely egyszerre gondoskodik a víz forgatásáról, tisztán tartásáról stb. intenzív igénybevétel esetén akár napi 8-10 órát is érdemes működtetni a szűrő/forgató berendezést. Az egyszerűbb, a szilárd falú medencékbe befüggeszthető vízforgató néhány tízezer forintos tétel, és nem igényel telepítési segítséget.

5. Téliesítsd!

A nyári fürdőzés végeztével gondoskodni kell a téliesítésről. Ha helyes takarást alkalmazunk, nemcsak a medence állja ki a tél próbáját, de még a víz is „megmenthető" a következő szezonra. Mérjük le a medencét, és keressük meg a hozzá illő medencetakarót. Takarjuk le a medencét ponyvával, és a szegélyeknél gondoskodjunk a fólia megfeszítéséről.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Civilizációs vívmány a fürdőszobában

Címkék: wc, fürdőszoba, lakberendezés, trend


Arról megoszlanak a történészi vélemények, hogy a vízöblítéses WC-k elődje az ókori Rómában (pontosabban Britanniában) bukkant-e fel vagy az időszámítás előtti Indiában kötötték-e szennyvízhálózatra a toaletteket. Az biztos, hogy a kontinentális Európában a 19. század közepén-végén bukkantak fel az első, széles körű gyártásra is alkalmas konstrukciók. Mára a WC-ellátottság, a vízöblítéses alkalmatosság megléte civilizációs mérőfok. Bár messze még november 19-e, a WC világnapja, azért nézzünk körbe, milyen alapvető típusok közül választhatunk, hátha ihletet kapunk a fürdőszoba felújításhoz.


Egy fürdőszoba-felújítás során rengeteg lehetőség áll előttünk a kívánatos WC (water closet – a név Angliából származik) típus megválasztásakor. Kezünket azonban megköti, hogy: mik az anyagi lehetőségeink, mennyi tér áll a rendelkezésre, mik a ház (pl. soklakásos bérház) adottságai, végül, hogy esetleg környezetbarát, víztakarékos megoldást preferálunk-e. A nagyobb típusok kiválasztása után is számos döntés áll előttünk (pl. alsó- vagy hátsókifolyású-e a csésze, mély-, vagy laposöblítésűt  szeretnénk stb.) ezekről minden esetben egyeztessünk a szakemberekkel vásárlás előtt.

Hagyományos
A jól látható víztartállyal szerelt hagyományos fajtáknak is van két szerelvénytípusa, az alsó- és hátsó kifolyású WC-csésze, utóbbi hátránya, hogy látszik a bekötés. A tartály elhelyezkedésétől függően lehet a lehúzó láncos (ha magasan van) vagy gombos, ma már általában egy kisebb és egy nagyobb öblítő vízsugár lehetőségével.

Monoblokkos
Ennek a típusnak jobb a helykihasználása, mint az előzőnek, hiszen a tartályt rögzítik a csészéhez, tehát esztétikusabb is.


Beépített víztartályos, fali
Ebben az esetben a fali konzolhoz csatlakozik a WC, a tartályt a kagyló mögötti falba építették, és csak a nyomógombok látszanak. Előnye a jó helykihasználás és a visszafogottság, hátránya a nehezebb javíthatóság.


 

Vegyszeres
Egyes típusok lehetővé teszik, hogy ne kelljen külső eszközöket használnunk a szagmentesítéshez és fertőtlenítéshez, hanem a víztartály automatikusan bekeveri a kívánt anyagokat az öblítéskor. Ezzel takarékoskodhatunk a vegyszerekkel, de ügyeljünk az utántöltésre. Kaphatóak a WC tartályba helyezhető, kb. 800 öblítésre alkalmas tisztítók, de vásárlás előtt győződjünk meg arról, készülékünk alkalmas-e a befogadásukra.

Darálós – átemelős
Egyes speciális helyzetekben, pl. szuterén lakásoknál szükséges, hogy a WC-ből kifolyó anyagot daráljuk, és szivattyúval emeljük a szennyvízrendszerbe. Arra is alkalmas, hogy komfort nélküli lakásokat gyorsan komfortosítsanak.
A darálós vécének két alapváltozata van, a kagylóhoz illeszthető őrlő-szivattyú egység, valamint a vécével egybeépített. Az őrlő egységet a rendeltetés szerint kell megválasztani: a) alkalmas lehet a teljes vizesblokk kiszolgálására; b) a vécé és a kézmosó ürítésére, illetve C) kizárólag a konyhai blokk szennyvízmentesítésére.

Környezetbarát
Civilizáció ide vagy oda, a WC a háztartás egyik leginkább vízpazarló rendszere, a napi kb. 140 literes családi vízfogyasztás kéthatoda innen származik. Éppen ezért számos kísérlet történt megújítására. Elsősorban középületekben találkozhatunk már mai is olyan piszoárokkal, amelyek egyáltalán nem használnak vizet, és biológiai és mechanikai eszközökkel gondoskodnak a szagmentesítésről. Ebbe a sorba tartozik a Norvégiában elterjedt elektromos WC, az ökofarmokon kedvelt, teljességgel higiénikus fűrészporos-komposztálós alkalmatosság, vagy az USA-ban az 1992-es környezetvédelmi törvény által minden háztartásba szorgalmazott alacsony vízhasználatú („nagy hatékonyságú”) csésze. A WC-ből távozó úgynevezett feketevíz hasznosításán is dolgoznak (pl. tisztítva, vagy vízleválasztós formában öntözésre használható), illetve arra is születtek már megoldások, hogy a háztartásban keletkező sárga (kézmosás) vagy szürke (mosás, mosogatás) vizet hogyan lehet a WC tartályba terelni, hiszen ez az öblítésre kiválóan alkalmas.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

A kertészkedés egészséges, kellemes tevékenység, hiszen szabad levegőn vagyunk és folyamatosan mozgunk. A kertjét művelő embernek évente számos sikerélményben lehet része. De a kertészkedés sem jár a sérülések lehetősége nélkül. Segítheti a kerti balesetek elkerülését, ha betartjuk az alábbi egyszerű tanácsokat.

Gondoskodjunk védőruházatról!

Vékony kerti védőkesztyű: Allergia esetén gyomláláskor is érdemes használni, de akkor is ha nem szeretjük a csaláncsípést. 

Erős védőkesztyű: fametszéskor, vagy favágáskor, -aprításkor.

Bakancs: fűkasza, vagy elektromos kapa használatakor mindenképpen egy erősebb bakancsot használjunk.  Zárt cipőt használjunk (semmiképpen ne nyitott lábbelit vagy műanyag-papucsot!) a szegélynyíró használatakor is, de a védőszár használata is megfontolandó!

 

 

Védőszemüveg: fűkasza, szegélynyíró használatakor a felpattanó ágak ellen jó védelmet nyújt.

Kerüljük a nedvességet!

Nedves időjárás esetén a talaj és a létra is csúszós lehet, ezért inkább halasszuk el a kerti munkákat!

Óvatosan az elektromos kerti gépekkel!

Sose használjunk elektromos eszközöket - fűnyíró, fúrógép, fűrész - nedves időben; az
áramütések megelőzése érdekében használjunk úgynevezett áramvédő-kapcsolókat, amelyek azonnal megszüntetik az elektromosságot abban az esetben, ha a készüléket árammal ellátó kábel megsérül. A kábel mindig legyen elég hosszú, ne törjük meg, és vigyázzunk, hogy ne kerüljön a gép elé (pl. a fűnyíró nem menjen át rajta).

Kiálló tárgyak

A kerti karók és támasztékok végére tegyünk biztonsági kupakot vagy feltűnő színű jelzést!

Letörött ágak

A törött, repedt és lógó faágakat időben távolítsuk el őket, mielőtt valakire ráesnének!

Tároljunk helyesen!

A szerszámokat szedjük össze a munka után és tegyük zárható helyre. Egyrészt így megóvjuk szerszámaink fa nyelét a nedvesség okozta deformálódástól, és gyermekeinket is biztonságban tudhatjuk. Ugyanez vonatkozik a különféle vegyszerekre (gyom- és rovarirtó szerek stb.).

Ha a földre fektetve tároljuk a kerti szerszámokat, akkor az éles részek mindig nézzenek lefelé, ezzel megelőzhetjük, hogy valaki belelépjen az élekbe, vagy például egy felcsapódó szerszámnyéllel fejbe vágja magát.

Vegyszerek

A műtrágyát, növényvédő szereket a gyári csomagolásán olvasható biztonsági előírások betartásával használjuk! Védőruha, védőszemüveg, kesztyű használata kötelező!

 A létra

A létra sokszor előkerül, legyen szó cseresznyeszedésről, vagy az ereszcsatorna pucolásáról. Soha ne álljuk oldalazva a létrán, hanem mindig éppen szemben azzal, ahol a munkát végezzük, ezzel csökkenthetjük a leesés veszélyét. Korhadt, öreg, nem stabil létrát ne használjunk! A létra lábaira helyezzünk gumitalpakat, hogy ne csúszhasson meg alattunk. A létra tetején soha ne hagyjuk szerszámokat, könnyen megsérülhet az arcunk vagy a szemünk, a visszahulló szerszámok miatt. Ne másszunk olyan magasra, hogy már ne legyen fogódzkodó a kezünknek!

 

Fűnyírás

A fűnyírást végezzük erős lábbeliben, hosszú nadrágban esetleg védőszemüvegben. A fűnyíró tisztításánál - minden esetben mielőtt megfordítanánk - áramtalanítsuk az elektromos fűnyírót, a benzinmotorosnál pedig húzzuk le a gyertyakupakot. Ha hátrafelé húzod a gépet, nézzünk hátra, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Egyedi fürdőszoba az egész családnak

Címkék: trend, lakberendezés, fürdőszoba

Fürdőszobánk alapvető része az otthonunknak, nem mindegy, hogy hogyan érezzük magunkat benne. A trendi, dizájnos fürdőszobák sok modern lakásnak a dísze, ugyanakkor van egy másik út is, amely ugyan kevésbé követi a divatot, de az egész család számára otthonos, szerethető belső tér hozható létre. Ha ebbe az irányba indulunk, akkor nem a pénz az elsődleges, hanem a kreatív ötletek és a családtagok igényeinek feltérképezése.Kreatív elválasztás

A legtöbb fürdőszobában a csempézést csak ott törik meg, ahol a csempe és a festett fal találkozik. Ezzel szemben sokkal kreatívabban is csempézhetünk, és akár több elválasztást is használhatunk, például eltérő színű vagy mintájú csempék felhasználásával. A csempék elválasztásánál is elengedhetjük a fantáziánkat. Festhetünk virágokat, ragaszthatunk tapétát, vagy használhatunk üveggel lefedett képeket, fotókat.

Tematizáljunk

Biztos, hogy minden családban vannak közös élmények. Filmek, amelyeket együtt láttak. Utazások, amelyekre szívesen emlékeznek vissza. Focicsapatok, amelyekért együtt rajonganak. Nincs más dolgunk, mint kiválogatni az adott témához kapcsolódó képeket, matricákat, ereklyéket és elrendezni a fürdőszobában.

Forrás: capedwonder.com

A család fiúgyerekei által használt fürdőszobának például kiváló karaktert adhat egy Superman dizájn. A fal és csempeszín választásnál előtérbe kerül ilyenkor a kék és a piros. A Superman logó pedig feltűnhet a zuhanyfüggönyön, a WC deszkán vagy a törülközőkön is.

Retró hangulat

Nagy divat a retró, hiszen jó mulatság visszautazni egy kicsit az időben. Régimódi csaptelepek, mosdókagylók, WC lehúzó láncok, faborítású felületek segítenek visszaidézni a múlt hangulatát. A miliőhöz jól illik, ha korabeli fotókkal és tárgyakkal is díszítjük a fürdőszobánkat. Aki teljes retró hangulatra vágyik az akár linóleumot is használhat a földre járólap borítás helyett.Mindenki tegye hozzá a magáét

A család minden tagja magáénak érzi majd a fürdőszobát, ha ez egységes előre eltervezett arculat helyett a családtagok mindegyike választ magának egy tárgyat vagy dekorációs elemet, amelyet szívesen látna a fürdőszobában. Az apuka lehet, hogy a kék falszínhez ragaszkodik, míg az anyuka virágos csempéhez, a gyerekek pedig delfines zuhanyfüggönyre vágynak. A végeredmény nem biztos, hogy bekerülne a lakáskultúra magazinokba, de biztosan egyedi és szerethető lesz.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi az új a fürdőszobában 2011-ben?

Címkék: trend, otthon, lakberendezés, fürdőszoba

Legutóbbi fürdőszobákról szóló cikkünkben azt jártuk körbe, mit tehetünk, ha kis ráfordítással szeretnénk felfrissíteni fürdőnket, egy pár apró módosítással komfortosabbá tenni. Most nézzük, milyen irányba induljanak azok, aki a ráncfelvarráson túl teljes átalakítást terveznek. Szín-, anyag-, forma- és funkciótrendek 2011-ben.


Természetes, nyers, egyszerű
2011-et egyértelműen a természetesség, a visszafogottság és a modern minimalizmus évének tartják elsősorban az amerikai tervezők. Megmunkálatlan (vagy azt sugalló) kövek, nyers, halvány színek, természeti formák uralják a friss otthondesign és fürdőszoba katalógusokat.

Kövek és fa
A természetességben odáig mehetünk, hogy a fürdőszoba padlózatát akár megfelelően kezelt mészkővel, viaszolt fával borítjuk. Ugyanígy a zuhanyzó esetében sem kell a csempénél maradnunk, burkolhatjuk a falát is kővel (esetleg természetes kőmintázatot imitáló csempével, míg az alapja a mediterrán világban elterjedt beton vagy betontégla is lehet. Ettől igazán megnyugtató, kellemes, „spa” jelleget kap az otthoni fürdő is.A szín kavalkád vége
Fehér, bézs, tengerkék, rozsda, arany, réz, barack – a sápadt, antik vagy természetes hatású színek veszik át a korábbi színes forgatag helyét idén – és talán hosszabb időre. Ugyanakkor, aki bátrabbak, vagy nem akarnak 100%-ban egy trendhez alkalmazkodni, választhatnak ezeken túlmutató színeket is, így 2011-ben is divatos marad a türkiz és a friss zöld, a csokoládé, a fekete, a sötétvörös, és fehér kontrasztozása.A tükrök átveszik a terepet
Minden visszafogottság ellenére a hatalmas üvegfelületek, az égész falat betöltő tükrök (melyek egyébként a kis terekből is hatalmasat tudnak varázsolni) vezető designelemként vonultak be idén a korszerű fürdőkbe.

Fiú-lány sarok
Terjed a nemi szeparáció a fürdőkben is: legyen neked is, nekem is saját sarkom. Elmehetünk egészen addig, hogy önálló tükör, mosdó és a hozzá tartozó tárolóhelyet kap a férfi és a nő, vagy csak a holmiknak kerítünk egy jól elhatárolt helyet – ezt a férfikozmetikumok bővülő köre egyébként egyre indokoltabbá teszi.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

A fürdőszoba a kikapcsolódás terepe

Címkék: trend, lakberendezés, fürdőszoba, fürdő, relaxáció, pihenés, életmód

A fürdőszobánk a relaxáció, rövid, de kiadós pihenés egyik fontos helyszíne lehet. Évezredek óta köztudott, hogy víz, a víz hangja, illata jótékony hatással van ránk. Ennek tudatában tehetünk pár költséghatékony lépést fürdőszobánk felfrissítéséért.

Ha családi kasszánk nem engedi, hogy újraburkoljuk a teljes fürdőszobát, dobjuk fel ízléses matricákkal a megunt csempéket. A matricázásban az a jó, hogy bevonhatók a gyermekek is, így a nyugalom szigete könnyen színes gyermekbirodalommá is változhat. De egy új színű fuga is felfrissítheti a megszokott fürdőszoba képét.


Gondolkodjunk harmóniában! Válasszunk színben harmonizáló (vagy, ha bátrabbak vagyunk, akkor éppen az ellentétekre, meghökkentésre építő) szappantartó, fogmosó pohár, folyékonyszappan-tartó szettet. Ehhez könnyen találunk dekoratív, színben a fürdőnkbe illő mosdószekrényt, melyben az összes fürdőszobai kellékünk elfér. Ne csak a színekre, a formákra is gondoljunk: törölközőtartó gyűrűhöz kerekded formákat, pl. gömbölyű szappantartót keressünk. Ha nem akarunk megválni a mosdónktól, elég egy új formavilágú csaptelepet beszereznünk, hogy feldobjuk a fürdőt.


Számos olyan kiegészítő létezik, amely színt vihet a megunt fürdőszobába. Fali és asztali mécses tartók, kisebb-nagyobb kosarak, a smink készlet, a fésűk, vagy éppen törölköző tárolására. A kisebb törölközőket ebben az esetben összecsavarva tegyük a kosarunkba, természetes, mégis színes foltja lesz fürdőszobának.

Sokszor egy tükör cseréje is hatalmas hangulatváltozást okoz.  Érdemes új formát, méretet, keretet találni, ennek csak a fantázia szab határokat. Pl. az egyszerű, szándékosan elnagyolt deszkakerettől, melyet magunk is elkészíthetünk akár használt vagy kezeletlen fából, a régi képkeretig sok minden belefér. Döntsük el, hogy bohém vagy elegáns (pl. ovális, szögletes) jelleget akarunk adni a fürdőnek, és ehhez igazítsuk a választást.

Bátran helyezzünk növényeket a fürdőszobába. Nemcsak nyugtató hatásúak, de ha a párát jól tűrő fajtákat választunk, akkor meghálálják, így kezdő szobakertészeknek biztosan sikerélményt nyújtanak majd.


Amennyiben nem zuhanykabinunk, hanem fürdőkádunk van, úgy néhány kisebb polc felszerelése nemcsak a fürdőszobai tárgyak, de a mécses tartók, a hangulatvilágítás elhelyezésében is segíthet.

Foglalkozzunk a világítással is! Mivel a nyugtató fürdés döntően esti tevékenység, adózzunk figyelemmel a fényeknek is. Válasszunk fürdőnkbe több fényforrást, világítsuk meg a falat, vagy cseréljük le megunt lámpatesteinket.

Néhány egyszerű kapaszkodó, támla és ülés felszerelésével a családunkban élő idősek igényeit is kiszolgálhatjuk, így könnyen több generáció pihenésének lehet terepe a fürdőnk.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

Komment 0 | Reblog! 0 |

legjobbotthon

Címke felhő

Feedek