Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

9 tipp a biztonságos grillezéshez

Itt a jó idő, nyomás grillezni! Legutóbb körbejártuk a kerti grillek különféle típusait. Most nézzük, mit kell tennünk annak érdekében, hogy a kertparti valóban csak finom ételekről és a mulatságról szóljon.


1. Sose grillezzünk fedett helyen! Hiába vannak egy sörsátornak vagy terasznak nyitott falai, ha a füst nem tud felfelé is akadálytalanul távozni, annak komoly veszélyei lehetnek.

2. Ne süssünk éghető anyag közelében! Gondoljunk a száraz levelekre vagy akár a ház falán futó növényekre is.

3. Az ételeket a tűztől biztos távolságban készítsük elő. A húsok zsírja vagy a hozzájuk adott olaj könnyen lángra kaphat, nem is beszélve a szalvétákról és műanyag-edényekről. Figyelem, az üvegedények sem mind hőállóak! Ha elpattannak a szilánkok komoly sérülést okozhatnak.

4. A grillezéshez kimondottan ilyen célra szánt eszközöket használjunk. A normál konyhai eszközök nyele gyakran nem elég hosszú, így könnyen megégethetjük magunkat.

5. Ne süssünk bő ruhában és lehetőleg rövid ujjú felsőt viseljünk. Ugyanakkor forró parázs és izzó rács közelében tűzálló kötény és a könyékig érő kesztyű sem túlzás.


6. A gyerekeket ne engedjünk a tűzzel vagy annak közelében játszani. A grill mindig megfelelően legyen kitámasztva, nehogy felborítsuk.

7. Egyszerre mindig csak egyvalaki foglalkozzon az étellel! Több szakács meglökheti vagy a forró szerszámokkal megégetheti egymást.

8. Használat után alaposan tisztítsuk meg a rácsokat és szerszámokat a rájuk égett zsiradéktól és szennyeződésektől. Ezek legközelebb gondot okozhatnak, ráadásul konyhai eszközeink hosszú élettartammal hálálják meg a törődést.


9. Végül talán a legfontosabb. Ha fentiek ellenére valami mégis balul sülne el, legyen kéznél megfelelő oltóeszköz. Erre alkalmas lehet egy kerti slag vagy egy vödör víz is. Érdemes azonban fontolóra venni házi tűzoltó készülék beszerzését is.

0 Tovább

Itt a grillszezon – milyet vegyünk otthonra?

Beindult a kerti parti szezon, és ennek bizony lényeges kelléke a grillsütő. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú készüléket választunk! Mérjük fel valós igényeinket, és ahhoz mérten válasszunk a különféle hordozható vagy beépítésre is alkalmas készülékek, vagy a különféle tüzelési módok között. Arról nem is beszélve, hogy pénztárcánk is meghatározza, hogy a néhány tízezres vagy a százezres kategóriából választunk kedvtelésünkhöz alkalmas sütőt. Nézzük végig a különféle alaptípusokat, illetve, hogy kinek ajánljuk azokat.


Faszenes Grill
Valószínűleg a legelterjedtebb grilltípus, amelyet nemcsak árának köszönhet (már 10 ezer forint alatt is a miénk lehet a zománcozott lemezből készült gömbgrill, de ebből is találunk masszívabb, akár öntöttvas kivitelben, vagy kerámiabéléssel szerelt, több tízezres modelleket).

Kinek ajánljuk
- aki ragaszkodik a grillezett ételek ízvilágához, hiszen sokak szerint a faszenes az igazi grillkonyha
- akinek kevés helye van a grillezésre, illetve a készülék téli tárolására
- aki szereti változtatni a grillezés helyét (pl. kertjében az árnyékos helyeket keresi
- aki ragaszkodik a nagy sütőfelülethez

Kinek nem ajánljuk
- a türelmetleneknek: a fa brikett megfelelő hőmérsékletre izzása legalább 30 perc
- bizonytalanoknak: akik pontosan szeretnék tudni a sütő hőfokát, nem akarnak kísérletezni



Gáz grill
Egyre terjednek a gáztüzelésű grillek, amelyek a faszeneseknél ugyan többe kerülhetnek, de egy jó vételt kifogva néhány tízezresért profi, többlángos, biztonságos készüléket kaphatunk. Ha fix helyet találunk a készüléknek, válasszunk olyan modellt, amelyet a pb-gázpalack helyett a vezetékes gázhálózatra köthetünk. Ha palackos készüléket választunk, akkor olyat keressünk, amelynél a palack tárolása kényelmesen megoldott. A beépített funkciók és a felhasznált anyagok minősége terén itt már hatalmas a szórás a kisebb kontaktgrillektől a lávaköves „monstrumokig”.

Kinek ajánljuk
- kényelmeseknek: a 3-4 lángos gázgrillek sütőfelületeinek hőmérsékletét akár egyenként is szabályozhatjuk, pontosan beállíthatjuk a hőfokot stb.
- akinek van elég helye: ezek a modellek nagyobbak, ellenben számos tároló- és tálalófelülettel, előkészítőpulttal gazdagabbak
- precízeknek: ezeknek a grilleknek az összeállítása bonyolultabb feladat, súlyuk is jelentősebb, ezért érdemes a nyár elején kijelölni a sütőalkalmatosság helyét, ha nem akarunk órákat tölteni az előkészületekkel

Kinek nem ajánljuk
- akik ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez
- aki nem szereti a bonyolultabbak alkatrészeket tisztogatni, karbantartani
- aki nem akarja, hogy pont a legnagyobb buli közepén fogyjon ki a palack



Elektromos grill
Elterjedtek az elektromos készülékek, amelyek ugyan nem adják vissza a tüzes grillezés hangulatát, de kétségkívül ebben az esetben a leginkább költségkímélő a kezdeti befektetés. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy olcsó, de silány minőségű készüléket választva akár évente cserére kényszerülünk.

Kinek ajánljuk
- pedánsoknak: a többi típussal ellentétben ez szemetel, füstöl a legkevésbé, nem esik a parázsra, zsírba a hús, és a széleken is kiválóan süt
- sietőseknek: csak bedugjuk a konnektorba, és perceken belül grillezhetünk, illetve a hőfokot is pontosan beállíthatjuk
- akiknek nincs kertjük: a tűzvédelmi előírások betartása mellett ezek a készülékek alkalmasak arra, hogy akár a teraszunkon (végső esetben a lakásban) is grillezzünk
- helyhiányosaknak: garantáltan ezek a készülékek foglalják el a legkisebb helyet

Kinek nem ajánljuk
- takarékosaknak: abban széles a szakmai konszenzus, hogy míg a gázgrilleket a legtakarékosabbaknak tartják, addig az elektromosak a legtöbb energiát fogyasztják
- ezzel sem érhetjük el a szenes grillek íz- és hangulatvilágát!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek